Typ jídla konzumovaný před odchodem na vyjednávání může ovlivnit úspěch tohoto smlouvání. Podle experimentálních výzkumů z Německa totiž některé živiny zvyšují sebevědomí a snižují riziko, že člověk přistoupí na nevýhodný kompromis či podmínky. Nejpozitivněji přitom působí to, před čím dietologové varují – sacharidy.
Lidé na Západě dnes přijímají ve své stravě nadměrné množství sacharidů. Ale zvláště polysacharidy jako škrob či jednodušší cukry konzumované před vyjednáváním ovlivňují úspěch tohoto smlouvání.
Je tomu tak především proto, že mozek potřebuje při tak náročné mentální činnosti hodně glukózy. A ta je dostupná právě nejlépe z natrávených sacharidů.
Za vším hledej dopamin
Konzumace sacharidů také souvisí s vyloučením dopaminu do mozku, jako by byl tento šťastný, že pusa dostala dávku škrobů a cukrů. Dopamin však působí pozitivně také na sebevědomí.
Ideální před odchodem na jednání je tedy celozrnné pečivo či cereálie. Ty jsou bohatým a pomalu se uvolňujícím zdrojem glukózy a vyvolávají nejsilnější odezvu v mozku.
Zrádné bílkoviny
Naopak osoby, které konzumují potraviny náročné na trávení – bohaté na bílkoviny a tuky – šunku, sýr apod., byli v experimentu při vyjednávání o třiadvacet procent méně úspěšní.
„Naše výsledky nově objasňují ohromný vliv potravy, kterou konzumujeme. To otevírá nové pohledy na problémy jako protispolečenské chování či globální problém podvýživy. To druhé může mít negativní důsledky nejen na fyzické zdraví, ale také na rozhodování s ohledem na společenská témata,“ tvrdí autoři z Univerzity v Lübecku.
Sledujte nás na sociálních sítích: