Lidé na Západě mající problém s obezitou z přejídání, by si měli dát pozor na restaurace, které mají přímo v interiéru velká zrcadla. Ta by neměla být také v kuchyních a jídelnách bytů. Podle japonských vědců totiž při pohledu do zrcadla ve chvíli, kdy něco jíme, máme tendenci sníst více. A to jednoduše proto, že nám jídlo přijde chutnější. Konzumace jídla před zrcadlem vede ke konzumaci větších porcí, což může být problém vést zase k obezitě.
Jediný případ, kdy je dobré zrcadlo použít, je u osob s poruchou příjmu potravy a depresemi, které trpí silným nechutenstvím. Pohled na sebe do zrcadla při konzumaci jídla může zvýšit chuť na tento pokrm.
Doktor Rjuazburo Nakata z Univerzity v Nagoji, čtvrtém největším městě Japonska, se přitom zabýval staršími osobami, které trpí nechutenstvím. Zjistil, že právě zrcadlo může zvyšovat chuť na jídlo a přiměje strávníka jíst větší porci. To může být výhodné u těchto sociálně izolovaných seniorů, kteří jedí málo, ale zhoubné u lidí ze Západu, kteří se už tak často přejídají.
„Konzumace jídla o samotě je u seniorů často důvodem k depresi a ztráty chuti k jídlu. Naše objevy nicméně naznačují, že konzumace jídla před zrcadlem zvyšuje požitek z tohoto jídla a tím i kvalitu života u starších osob,“ tvrdí doktor Nakata.
Vsaďte na správné potraviny
Většina z nás se ovšem potýká s neustálým hladem či chutí na něco dobrého, i když v dohledu žádné zrcadlo není. Jak snížit chuť na jídlo? Zase jídlem. Tyhle potraviny totiž opravdu pomáhají!
Mandle
Hrstka mandlí je bohatým zdrojem antioxidantů, vitaminu E a hořčíku. Bylo také vědecky prokázáno, že mandle zvyšují pocit sytosti. Tak na co ještě čekáte?
Káva
Jeden až dva šálky denně zvyšují metabolismus a potlačují chuť k jídlu. Jenom to má pár háčků. Do kabelky ji nedáte (jedině v malé termosce) a kolikrát k ní nemáte přístup ani v práci. Zkuste popřemýšlet nad vhodnou variantou. Pak také vynechejte cukr a se smetanou šetřete!
Zázvor
Po celá staletí mnohé kultury používaly kořen zázvoru jako něco posvátného. A aby ne! Zázvor působí jako povzbuzující prostředek, který dodává energii do těla a zlepšuje trávení, s čímž souvisí i to, že budete méně hladoví. Kam s ním? Třeba do neslazeného čaje.
Avokádo
Obsahuje spoustu vlákniny a zdravé mono-nenasycené tuky. Avokádo potlačuje chuť k jídlu, pokud ho konzumujete ve střídmém množství. Ve skutečnosti je to tak, že v něm obsažené tuky vysílají signály do mozku o plnosti vašeho žaludku.
Jablka
Jablka jsou naplněná rozpustnou vlákninou a pektinem, který vám rychleji dopomůže k pocitu sytosti. Tyhle neobyčejně obyčejné zázraky také regulují glukózu v krvi a zvyšují hladinu energie. A v neposlední řadě vyžadují nějaké to žvýkání, čím se zvyšuje čas na konzumaci. Delší proces ochutnávky taktéž dává mozku signál, že už nejste hladoví.
Sledujte nás na sociálních sítích: