Rajčata jsou vnímána jako jeden ze zázračných plodů z hlediska prevence a léčby rakoviny. Obsahují totiž barvivo lykopen, které je silným antioxidantem a prokazatelně působí jako prevence rakoviny. Jenže dosud se mínilo, že pouze lykopen je tím zázračným v rajčeti. Nové výzkumy z Itálie naznačují, že jo to ale spíš směs několika látek a rajčete jako celku.
Tým doktorky Daniely Baroneové pracoval nikoli s koncentrátem lykopenu, ale s koncentrátem rajčatových plodů jako celku – tedy směsí různých látek. A prokázal, že je stejně účinný v prevenci a potírání nádorových buněk žaludku.
„Účinek rajčat se nejeví jako výsledek specifické látky, třeba lykopenu, ale spíš naznačuje, že rajčata by měla být zkoumána a užívána jako celek,“ tvrdí Baroneová z Výzkumného onkologického centra v Mercoglianu.
Extrakt z rajčat potlačoval šíření a rozvoj rakovinných buněk žaludku. Konzumace těchto plodů by tak mohla být vhodnou prevencí tohoto onemocnění. Extrakt pak přispět k léčbě nádorových onemocnění.
„Naše výsledky nabádají k dalšímu zkoumání možných účinků specifických živin nejen v prevenci rakoviny, ale také v její léčbě,“ míní profesor Antonio Giordano.
Pro zdraví i krásu
O pozitivním vlivu rajčat na naše zdraví nejspíš nikdo nepochybuje. Ale napadlo by vás, že tyto plody mohou pomoci i vaší kráse? Je to tak! Lidé konzumující často rajčata, především ta vařená, se chrání před negativními účinky UV záření. Podle německých vědců totiž zvýšený příjem lykopenu, barviva se silnými antioxidačními účinky, souvisí s nižším rizikem vrásek a rakoviny kůže vyvolaných škodlivými slunečními paprsky.
Přitom se dlouhodobě ví, že lykopen se nejlépe uvolňuje po povaření rajčat. Zatímco ze syrových plodů se ho vstřebá v trávicím traktu minimum, po uvaření se naopak absorpce ve střevech mnohonásobně zvýší. Lepší je tak přijímat rajčata ve formě omáček, past a protlaků než syrová.
Podobně jako lykopen chrání buňky kůže před negativními účinky UV záření i lutein z listové zeleniny.
„Existuje stále více důkazů, že pomocí stravy lze chránit lidskou kůži před negativními účinky vyvolanými UV zářením. My jsme jako první prokázali, že lykopen z rajčat a lutein nejenže chrání buňky před UVA/UVB zářením, ale také před dlouhými vlnami UVA1,“ tvrdí profesor Jean Krutmann z Leibnizova výzkumného institutu v Düsseldorfu.
Sledujte nás na sociálních sítích: