Chystáte se na večírek či oslavu a je vám už dopředu jasné, že o alkohol nejspíš nebude nouze? Pak se nejspíš rozhlížíte po něčem, co byste zakousli, abyste alkoholické nápoje nekonzumovali na lačný žaludek. Jenže ne všechny potraviny se hodí. Kterým se raději vyhnout?
Tyhle dobroty vám před alkoholovým večírkem neudělají dobře.
Zeleninový salát
Ačkoli by se mohlo zdát, že zelenina díky vysokému obsahu vlákniny představuje pro alkoholovou noc ideální základ, skutečnost je někde úplně jinde. Pokud si před odchodem na večírek takovýto pokrm dopřejete, je to, jako byste vyráželi s prakticky prázdným žaludkem. A tak budete po pár sklenkách „pod stolem“. Jestliže vás čeká nějaká ta konzumace, přihoďte k zelenině pořádný kus proteinu (maso, tofu, ořechy – ale ne solené; apod.).
Před večírkem by měly jít diety stranou. Ostatně chystáte-li se celý večer popíjet, stejně vás nějaké ty kalorie už nerozházejí. Samotný alkohol je totiž nejspíš kaloričtější než většina dobrot, které spořádáte…
Ostré pokrmy
Nejrůznější jídla, která pořádně pálí nebo jsou kyselá, nejsou před konzumací alkoholu (ani při ní) nikterak strategická. Proč? I u člověka, který na tuto nepříjemnost netrpí, totiž mohou způsobit pálení žáhy. Důvod? Alkohol (zjednodušeně řečeno) způsobuje uvolnění svalů, jež brání návratu žaludečních šťáv do jícnu, a velmi ostré či kyselé pokrmy zase podporují pálení žáhy obecně.
Ne že byste si nemohli dát během letní grilovačky nějaká ostřejší křidýlka či steak, ale raději to s těmito pokrmy nepřehánějte (nebo umírněte s alkoholem).
Slané pochoutky
Balení chipsů nebo slaných arašídů? Tak na ně raději zapomeňte. A s nimi i na nejrůznější solené krekry a další dobrůtky. Proč? I když vás jistě zasytí, kvůli vysokému obsahu soli vašemu tělu neprospějí. A co víc – v kombinaci s alkoholem, který sám o sobě lidský organismus také silně dehydratuje, se vystavujete riziku, že budete příští ráno trpět silnou kocovinou a především bolestí hlavy (právě ta vzniká nejčastěji v důsledku nedostatku tekutin).
Co když jste na večírku, kde se prakticky nic jiného než smažené slané brambůrky nebo pražené solené oříšky nepodává? Pak nezapomeňte prokládat sklenky s alkoholem těmi s čistou vodou. Tohle pravidlo byste ostatně měli dodržovat při konzumaci alkoholických nápojů vždy, nicméně při pojídání pokrmů s vysokým obsahem soli je ještě důležitější.
Sushi
Stále oblíbenější japonská pochoutka se pomalu začíná stávat ideálním večírkovým pokrmem. Jenže ve skutečnosti si s alkoholem příliš netyká… Proč? Existují k tomu hned dva důvody. Jednak citlivějším lidem může kombinace syrové ryby a alkoholu pořádně zavařit, jednak sójová omáčka, ve které se sushi namáčí, obsahuje spoustu soli a hrozí tak dehydratace (viz předchozí bod).
Samozřejmě to neznamená, že nemůžete ani ochutnat, ale nijak to se sushi, pokud pijete alkohol, nepřehánějte. Ráno vás totiž může čekat nejen nepříjemná bolest hlavy, ale i žaludeční obtíže…
Sledujte nás na sociálních sítích: