Zdraví střevní mikroflóry se lidé snaží zlepšit kvašenými mléčnými výrobky. Ale pokud se nejedná o bílé varianty bez sladidel, ovocných složek, přidaných látek a s živou kulturou, jsou jen zbytečně pozřenou kalorií navíc. A mnohem účinnější a dietnější formou probiotik jsou kvašené druhy zeleniny. Tedy ty kvašené, které nejsou konzervované (především siřičitany) a v nichž je živá kultura. Ideální je domácí živé kysané zelí či zelenina kimči.
Kolem probiotik je teď velký mediální humbuk, na internetu i v televizi můžete vidět reklamu na spousty preparátů a doplňků stravy. Ale jen málo z nich je podloženo vědeckým výzkumem. Myslím, že nejlepší formou zlepšení střevní kultury bakterií je domácí jogurt… Ještě mnohem lepší a zdravější je ale domácí kysané zelí a také kvašená zelenina kimči,“ tvrdí doktor Michael Mosley v rozhovoru pro deník The Mail.
Podle jeho kolegy Jamese Browna z Aston University lžíce láku (nálevu) z kvašeného zelí či kvašené zeleniny před jídlem pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, zvyšuje účinnost inzulinu a snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.
Kvašené zelí či kvašená zelenina jsou nejlepším a nejbohatším zdrojem vitaminu C z lokálních zdrojů.
Pro zdraví i chuť
Nejste zrovna fanouškem štiplavé chuti kysaného zelí a dáte si ho leda tak dušené k veřpo knedlu? Pak vězte, že tepelnou úpravou ztrácí tato kysaná zelenina většinu vitaminu C i dalších živin. Zkuste dát kysanému zelí šanci třeba v originálním salátu!
Salát z kysaného zelí
Budete potřebovat:
- 600 g kysaného zelí
- 1 velkou červenou papriku
- 1/2 svazku zelené petrželky
- 400 g kompotovaného ananasu – kostky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 špetky hrubě mletého barevného pepře
- 2 lžičky pískového cukru
Postup:
- Papriku nakrájejte na kratší proužky, z petrželky otrhejte lístky a nakrájejte je. Ananas sceďte a větší kostky nakrájejte na menší. Zelí, pokud jsou delší nudličky, překrojte.
- Šťávu ze zelí promíchejte s cukrem, solí, olejem a pepřem.
- Všechny ingredience dejte do mísy a promíchejte je. Hned podávejte.
Sledujte nás na sociálních sítích: