Pokud se snažíte o zdravý životní styl, je jasné že strava v něm hraje prim. Občas ale při všem tom soustředění, abychom si na talíř nakládali jen to nejlepší, přehlížíme potraviny, jež jsou srovnatelné s proklamovanými a vychvalovanými superpotravinami, ale jejichž sílu příliš nevyužíváme.
Které opomíjené pochoutky bychom měli vzít na milost?
Pampelišky
Ano, mluvíme o oněch rostlinách s jasnými žlutými květy, které nám připomínají, že jaro je v plném proudu, a které jsou úhlavními nepřáteli našich záhonů. Listy pampelišky jsou plné vitaminů, minerálů a důležitých antioxidantů. Přidat je můžete jen tak do salátu nebo je tepelně upravit podobně jako čerstvý špenát. Ideální je trhat pampelišky na zahradě nebo na loukách, nikoli veřejných prostranstvích, kde mohou být různě znečištěny.
Sušené švestky
Máte toto ovoce zažité jako prostředek proti zácpě? To byste ale sušené švestky dost podcenili! Ano, tyto účinky jim nelze upřít, ale mají i další výhody. Tak například bylo zjištěno, že hrají pozitivní roli v prevenci diabetu 2. typu, vysokého cholesterolu nebo osteoporózy. Kromě toho nejsou nijak zvlášť kalorické (tedy za předpokladu, že neobsahují přidaný cukr). Můžete je mlsat jen tak, ale dokonale v teplé kuchyni doplní například vepřové maso či drůbež.
Kedlubna
Zelenina našich babiček, která v posledních letech tak nějak ztratila na oblíbenosti, možná trochu zanikla v konkurenci exotičtějších druhů zeleniny. A to je škoda. Je totiž plná vitaminů, minerálů, antioxidantů… Navíc ji můžete chroupat jen tak syrovou, případně ji použít i v teplé kuchyni.
Sardinky
Všichni kupují tuňáky či lososy, zatímco sardinky zůstávají přehlíženy. Škoda. Obsahují totiž spoustu omega-3 mastných kyselin (dokonce víc než zmiňovaný tuňák), ale také vitaminy skupiny B či vitamin D, selen a vápník. A co je jejich další předností – nejsou tak plné těžkých kovů jako například tuňák či losos.
Mořské řasy
U nás jsou docela exotickou záležitostí, pros suchozemce zkrátka představují velkou neznámou. Ale to neznamená, že bychom neměli využívat jejich potenciál! Kromě spousty vitaminů a minerálů jsou také cenným zdrojem jódu, jehož má většina z nás výrazný nedostatek. Můžete je jíst jen tak (ať už čerstvé nebo sušené, které jsou u nás přece jen snáz k sehnání), ale klidně je přidejte i do polévky nebo salátu.
Sledujte nás na sociálních sítích: