Pravidelná konzumace čaje výrazně snižuje riziko demence ve stáří. Vědci ze Singapuru ale prokázali, že u osob, které mají genetické dispozice pro vznik tohoto onemocnění, je preventivní účinek čaje ještě mnohem výraznější. Stačí přitom vypít denně jeden hrnek kvalitního odvaru z lístků čajovníku a riziko se sníží o padesát procent.
U osob s genetickou náchylností k neurodegenerativním onemocněním se riziko rozvoje těchto chorob sníží dokonce o šestaosmdesát procent.
Čajovník obsahuje velké množství antioxidačních a protizánětlivých látek především ze skupiny polyfenolů, katechinů a flavonů. Popíjení čaje působí jako prevence ukládání toxických nánosů v mozku, které jsou průvodním symptomem demence.
„Data z našeho výzkumu naznačují, že jednoduchý a nenákladný prvek životního stylu, jímž myslíme pravidelné popíjení čaje, může výrazně snížit riziko rozvoje neurokognitivních poruch v pozdějším věku člověka. Naše závěry jsou důležité pro prevenci demence,“ uvedl doktor Feng Lei z Národní univerzity v Singapuru.
Jeho tým sledoval tisícovku dospělých starších pětapadesáti let po dobu dvanácti let. Někteří konzumovali čaj denně, jiní vůbec. Mezi konzumenty čaje bylo o padesát procent méně jedinců s demencí. Pokud se do analýzy navíc započítaly vrozené dispozice pro demenci, riziko onemocnění kleslo o šestaosmdesát procent.
Spojenec pro zdraví
Mozek ovšem není jediným důležitým orgánem, který z čaje profituje. Jak se zdá, dělá tento nápoj moc dobře i našemu srdci. Alespoň to tvrdí vědci z z Johns Hopkins University.
Výzkum kardiologů z Johns Hopkins University v Baltimore se zabýval vztahem konzumace čaje a chorob srdce u 6 200 osob. Ty, které pily alespoň šálek čaje každý den, utrpěly o pětatřicet procent méně zástav srdce, mrtvic, infarktů a úmrtí souvisejících s chorobami oběhové soustavy. Vyšetření jejich cév také prokázalo, že měly mnohem méně plaku na stěnách tepen a žil.
„Zjistili jsme, že střídmá konzumace čaje souvisí se snížením výskytu vápenného plaku v tepnách a snížením rizika vzniku vážných srdečně cévních onemocnění a příhod,“ uvedli vědci z Johns Hopkins University na kardiologické konferenci v Arizoně.
Sledujte nás na sociálních sítích: