Už tři žampiony, které byly na slunci, vám dodají denní dávku vitaminu D

O významu vitaminu D na zdraví člověka se hovoří neustále. Nejúčinnější je vystavování pokožky slunečnímu záření, jehož působením se vitamin tvoří v kůži. Ale v zimě je paprsků málo. Denní dávku dodá tělu deset vajíček či půl kila vepřového, což jsou pro zdravou a vyváženou stravu vražedná množství. Ale denní dávku bohatě pokryjí také tři hlavičky žampionů, které byly vystaveny účinkům UV záření.

Žampiony zakoupené v obchodě nemají v sobě vitamin D žádný. A to jednoduše proto, že byly pěstovány v úplné tmě, především v místnostech bez UV záření. Jenže tyto houby jsou tak citlivé vůči paprskům slunce, že po jejich dopadu na hlavičky plodnic (zvané kloboučky) se v nich okamžitě začne tvořit obrovské množství vitaminu D. Tento antioxidant má chránit buňky houbové tkáně před poškozením.

Vědci z Penn State University prokázali, že po jediné vteřině záření z UV lampy se v plodnici žampionu vytvoří tolik vitaminu D, že to pokrývá z více než osmi set procent denní potřebu člověka.

„Když jsme zkusili ozářit houby shiitake a jidášovo ucho, zvýšil se obsah vitaminu D na tisícinásobek množství, které člověk denně potřebuje,“ tvrdí autoři z Penn State University.

Pokusy s žampiony prokázaly, že pokud člověk i v zimě kolem poledne vystaví žampiony na parapet či balkon, UV záření pronikající i přes zamračenou oblohu vytvoří během hodiny v plodnicích dost vitaminu D, aby to bohatě pokrylo denní potřebu jednoho člověka. A pokud dopadá záření na spodní stranu klobouku – na lupeny – tvoří se vitamin D o to intenzivněji, neboť tato část hub sluneční záření nesnáší.

Nejen obalované

Když se řekne žampiony, vybaví si většina z nás na talíři žampiony obalované nebo plněné. Ale tahle úžasná a hlavně univerzální houba může vyniknout i jinak! Třeba na italský způsob...

Žampiony s rozmarýnem

Suroviny:

  • 500 g hnědých žampionů
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 125 g mozzarelly
  • 40 g piniových oříšků
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 špetky mořské soli
  • 2 špetky mletého bílého pepře

Postup: Z žampionů odstraňte nožičky a žampiony nasypte do zapékací misky. Žampiony posypte jemně nasekaným rozmarýnem, solí, pepřem, oříšky a nakrájenou mozzarellou. Zalijte smetanou a dejte na 15-20 minut do trouby předehřáté na 200 °C.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Palačinky

30min
(2 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

25min
(20 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

35min
(31 hlasů)

Krupicová kaše

20min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
200 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat