O významu vitaminu D na zdraví člověka se hovoří neustále. Nejúčinnější je vystavování pokožky slunečnímu záření, jehož působením se vitamin tvoří v kůži. Ale v zimě je paprsků málo. Denní dávku dodá tělu deset vajíček či půl kila vepřového, což jsou pro zdravou a vyváženou stravu vražedná množství. Ale denní dávku bohatě pokryjí také tři hlavičky žampionů, které byly vystaveny účinkům UV záření.
Žampiony zakoupené v obchodě nemají v sobě vitamin D žádný. A to jednoduše proto, že byly pěstovány v úplné tmě, především v místnostech bez UV záření. Jenže tyto houby jsou tak citlivé vůči paprskům slunce, že po jejich dopadu na hlavičky plodnic (zvané kloboučky) se v nich okamžitě začne tvořit obrovské množství vitaminu D. Tento antioxidant má chránit buňky houbové tkáně před poškozením.
Vědci z Penn State University prokázali, že po jediné vteřině záření z UV lampy se v plodnici žampionu vytvoří tolik vitaminu D, že to pokrývá z více než osmi set procent denní potřebu člověka.
„Když jsme zkusili ozářit houby shiitake a jidášovo ucho, zvýšil se obsah vitaminu D na tisícinásobek množství, které člověk denně potřebuje,“ tvrdí autoři z Penn State University.
Pokusy s žampiony prokázaly, že pokud člověk i v zimě kolem poledne vystaví žampiony na parapet či balkon, UV záření pronikající i přes zamračenou oblohu vytvoří během hodiny v plodnicích dost vitaminu D, aby to bohatě pokrylo denní potřebu jednoho člověka. A pokud dopadá záření na spodní stranu klobouku – na lupeny – tvoří se vitamin D o to intenzivněji, neboť tato část hub sluneční záření nesnáší.
Nejen obalované
Když se řekne žampiony, vybaví si většina z nás na talíři žampiony obalované nebo plněné. Ale tahle úžasná a hlavně univerzální houba může vyniknout i jinak! Třeba na italský způsob...
Žampiony s rozmarýnem
Suroviny:
- 500 g hnědých žampionů
- 2 snítky rozmarýnu
- 125 g mozzarelly
- 40 g piniových oříšků
- 200 ml smetany na vaření
- 2 špetky mořské soli
- 2 špetky mletého bílého pepře
Postup: Z žampionů odstraňte nožičky a žampiony nasypte do zapékací misky. Žampiony posypte jemně nasekaným rozmarýnem, solí, pepřem, oříšky a nakrájenou mozzarellou. Zalijte smetanou a dejte na 15-20 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Sledujte nás na sociálních sítích: