Řada lidí se trápí věčně ucpaným nosem a sennou rýmou. Ačkoli navštívili lékaře a prošli několika vyšetřeními, zdroj není možné odhalit. Podle britských vědců je ale velmi častou příčinou těchto potíží polštář. Ten by lidé měli vyměnit minimálně jednou za dva roky. Nebo ho pořádně vyprat v horké vodě se saponátem. Po dvou letech tvoří až deset procent hmotnosti polštáře roztoči, jejich výkaly a mrtvé lidské buňky.
„Pokud má váš polštář dva roky, buďte si jisti, že deset procent jeho hmotnosti tvoří roztoči a mrtvé buňky. Roztoči sami nenesou nějaké onemocnění, enzymy v jejich výkalech ale způsobují u některých lidí alergie,“ tvrdí doktorka Lisa Ackerleyová ze Spojeného království.
Lidem s potížemi pak radí polštář pravidelně po noci větrat, často ho prát a také vysoušet horkým fénem. Horká voda a horký vzduch roztoče zabíjejí. Také lze polštář nacpat do mrazáku, mráz roztoče ničí spolehlivě. A v nejhorších případech citlivosti vůči nim je dobré jednou za rok polštář vyměnit za nový.
Vítaný pomocník
Jenže co když se věčně ucpaný nos nevylepší s novým a hlavně čistým polštářem? Pravděpodobně u vás alergickou reakci vyvolává něco jiného. A s tím, jak je jaro za dveřmi, může se většina z nás těšit na alergii na pyly... Co s ní?
Pokud člověk na jaře trpí svěděním očí a kýcháním, zřejmě má alergii na některé druhy pylů. Mírné projevy senné rýmy však není třeba řešit léky, které mají negativní vedlejší účinky. Stačí denně konzumovat kysané mléčné výrobky, dopřát si velký jogurt, kyšku nebo podmáslí.
„Naše současné výzkumy naznačují, že probiotika můžou mít vliv na vážnost projevů tohoto onemocnění, na jeho symptomy a na kvalitu života u pacientů s alergickou rýmou (sennou rýmou). Pozitivní výsledky byly prokázány v mnoha studiích, přičemž kysané mléčné výrobky nemají žádné negativní vedlejší účinky,“ tvrdí lékaři z Vanderbiltovy univerzity v Tennessee.
Alergická reakce na pyly stromů, trav a dalších rostlin je v dětství častější u chlapců. V dospělosti jí trpí obě pohlaví stejně. Konzumace bílých kysaných mléčných výrobků s živou kulturou bez cukru, barviv, ochucovadel a dalších aditiv může výrazně zlepšit zdravotní stav alergiků a zmírnit projevy alergie.
Sledujte nás na sociálních sítích: