Halloween je mezi Čechy stále populárnější. Svědčí o tom i poptávka lidí po symbolu tohoto svátku, kterým je dýně. Anglosaská obdoba našich dušiček připadá na úterý 31. října a právě v tuto dobu nabízejí největší nákupní řetězce rozmanitý tematický sortiment například na výrobu kostýmů či dekorací a také oranžovou surovinu, ze které se vaří a tvoří.
Důvodem obliby této zdravé potraviny je bezesporu variabilita její úpravy, kdy se nabízí možnosti jako dušení, grilování, mixování nebo pečení. Kromě lahodných a výživných pokrmů je s dýní spjaté také vyřezávání dýně se svíčkou uvnitř a vydlabávání pověstného zubatého úsměvu.
České řetězce zákazníkům nejčastěji nabízejí dýně Hokkaido, které jsou považovány za univerzální a hodí se téměř na každou formu úpravy. Nasnadě je otázka, jak sehnat nejlevněji takovou dýni?
„Letos bude dýně o váze jednoho kilogramu nejlevnější za poslední tři roky,“ upřesňuje Petr Miklík, marketingový manažer nákupního rádce Kupi.cz. „Akční cena je nyní 12,90 Kč, přičemž běžná cena bývá 26,40 Kč za kilogram. Právě v období října a listopadu jsou na dýně největší akce a dají se za tuto cenu pořídit až s 60% slevou. Jinak se v průběhu roku téměř v akcích nevyskytují. A pokud už nějaká sleva je, tak to nelze ani nazývat slevou. Například dýně Hokkaido byla v červnu 2016 dostupná nejlevněji za cenu 44,90 Kč za kilogram a v říjnu a listopadu 2016 za 14,90 Kč,“ dodává.
Jak chytře nakoupit na oblíbenou dýňovou polévku, která je považována za zlatý hřeb podzimu?
„Suroviny na dýňovou polévku pro čtyřčlennou rodinu vyjdou v tomto období kolem sedmdesáti korun. Vyplatí se tedy slevy různých marketů opravdu sledovat,“ upřesňuje Miklík z nákupního rádce Kupi.cz.
Lahodná dýňová polévka s kouskem léčivého zázvoru
Na 4 porce potřebujete:
- 2 cibule
- 1 dýni Hokkaido
- 1 polévkovou lžíci kvalitního bujónu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- čerstvý zázvor
- sůl a pepř
- dýňová semínka na ozdobu
Postup: Dýni očistěte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. V hrnci poté na oleji a másle zpěňte nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte dýni, nechte ji krátce změknout a po chvíli k ní přihoďte i kousky zázvoru. Ochuťte solí, pepřem, zalijte vývarem a polévku vařte asi 20 minut. Pak dolijte smetanu, rozmixujte, ještě nechte krátce dojít a můžete podávat. Na závěr ozdobte dýňovými semínky, které jste nechali na pánvi na sucho opéct.
Cena receptu (uvedené ceny jsou akční):
- 2 cibule: 1,80 Kč
- 1 dýně Hokaido: 12,90 Kč
- Bujón, 1 lžíce: 22,00 Kč
- 200 ml smetany ke šlehání: 19,90 Kč
- 2 lžíce oleje (22 g): 4,40 Kč
- 2 lžíce másla (30 g): 6,00 Kč
- zázvor (30 g): 2,10 Kč
Celkem: 69,10 Kč
Zdroj informací: nákupní rádce Kupi.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: