Maso, sýry, zbytky od oběda… To vše a spousta dalších potravin se nedá uchovávat prakticky jinak než v lednici, to je jasné každému. Ovšem s ovocem a zeleninou to bývá složitější a často váháme. Které plody patří do lednice a které už ne? Víme to!
Zatímco u některých potravin je chlad klíčem k prodloužení jejich trvanlivosti, u jiných má přesně opačný efekt. Na některé plody rostlinné říše totiž působí téměř zhoubně a rozhodně jim nesvědčí. Váháte, která z dobrot patří do které skupiny? Napovíme vám!
Ovoce, jemuž chlad prospěje
Chcete-li déle uchovat plody z následujícího seznamu, prospěje jim pobyt v chladničce:
-
borůvky
- hroznové víno
- jahody
- ostružiny
- maliny
- fíky
- třešně
- meruňky
- ovoce, které jste „načali“, ale nestihli sníst celé
Zelenina, která si rozumí s lednicí
Také zelenina se s ohledem na její „náklonnost“ k chladicím zařízením dělí na dvě skupiny. Tyto druhy se lednice jen tak nezaleknou, naopak:
- mrkev
- celer (bulva i řapíkatý)
- jarní cibulka
- brokolice
- květák
- fazolky
- hrášek
- zelí
- kapusta
- růžičková kapusta
- špenát
- saláty
- ředkvičky
- kukuřice
- houby
- čerstvé bylinky (ideálně ve sklenici s vodou)
- zelenina, kterou jste „načali“, ale nestihli sníst
Když chlad škodí
Jak už jsme říkali, některým plodům lednice nesvědčí. Na vině je nejen chlad, ale i poměrně vysoká vlhkost, která přispívá k brzké zkáze ovoce či zeleniny. Které druhy jsou ohroženy nejvíce?
Ovoce
-
jablka
- hrušky
- broskve
- nektarinky
- švestky
- banány
- pomeranče
- mandarinky
- citrony
- limetky
- grapefruity
- meloun (vodní i cukrový – samozřejmě nenakrojený)
- kiwi
- avokádo
- papája
- mango
- ananas
- granátová jablíčka
Zelenina
- brambory
- cibule
- česnek
- okurka
- rajčata
- sladké brambory
- dýně
- lilek
- papriky a kapie
- zázvor
Sledujte nás na sociálních sítích: