Konzumace ořechů a semen snižuje riziko předčasného úmrtí na choroby srdce a rakoviny. Přitom stačí denně pozřít dvacet gramů jader a u člověka dojde ke snížení rizika o dvacet procent. Nejzdravějšími jsou pak vlašské ořechy, následují slunečnicová semena a pekanové ořechy. Podle výzkumu jsou zdravé i nesolené arašídy.
Zmíněné ořechy a semena jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které mají ochranný účinek a jsou prevencí mnoha onemocnění i předčasného stárnutí DNA, buněk a tkání.
„Prokázali jsme snížení rizika u mnoha různých onemocnění, což velmi silně naznačuje, že je tu opravdu silný vztah mezi konzumací ořechů a různými zdravotními důsledky. Je to docela významný účinek na tak malé množství potraviny,“ uvedl doktor Dagfinn Aune z Vysoké školy Bjørknes v Oslu.
Ořechy a semena jsou bohatým zdrojem tuků, ale především polynenasycených mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na zdraví. Kromě toho obsahují také hořčík a vitamin E.
„Ořechy a arašídy jsou bohatým zdrojem vlákniny, hořčíku a polynenasycených tuků, živin, které jsou blahodárné při snižování rizika oběhové soustavy a které můžou snížit hladinu nezdravého cholesterolu. Některé ořechy, zvláště vlašské a pekanové, jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, které můžou omezovat oxidativní stres a také riziko rakoviny,“ dodává doktor Aune, který na výzkumu spolupracoval s epidemiology z Imperial College v Londýně.
Dokonalé ořechové smoothie
Přemýšlíte, jak si na oříšcích pochutnat jinak než jen tradičním "chroupáním"? Zkuste tohle úžasně zdravé smoothie!
Co budete potřebovat:
-
500 ml neslazeného mandlového mléka
- 1 hrst vlašských ořechů - lehce opražených
- 1 ks banánu
- 1 šálek kostek ledu (můžete vynechat)
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů na posypání
Jak na to:
- Vlašské ořechy nasypte na plech a dejte je na 10-12 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Ořechy nechte vychladnout.
- Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Nápoj rozdělte do sklenic, posypte ořechy a hned podávejte.
Sledujte nás na sociálních sítích: