Kdo by si uměl představit české Vánoce bez tradičního cukroví? Jenže to je plné bílé mouky a cukru, másla a dalších surovin, které sice úžasně chutnají, ale našemu zdraví ani postavě příliš neprospívají. Zkuste letos klasické cukroví trochu pozměnit. Chuť zůstane skvělá, ale vy si nemusíte lámat hlavu s následky jeho konzumace!
Spousta z nás se zdravějším variantám cukroví brání s tím, že „děti by to nejedly a manžel by se toho ani nedotkl“. Ale to je hloupost! Když vyndáte cukroví na mísu, zmizí dřív, než si někdo všimne, že vlastně konzumuje něco zdravého.
Takž je to jen na vás. My vám přinášíme 3 osvědčené varianty tradičního českého cukroví, které nesmí na Vánoce chybět, ale které už vám nezpůsobí hlavu plnou výčitek.
Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky
Co budete potřebovat:
-
160 g přesáté celozrnné špaldové mouky
- 160 g přesáté hladké mouky
- 100 g třtinového cukru nebo agávového sirupu (hodí se i med)
- 100 g mletých vlašských ořechů
- na špičku nože mleté vanilky, případně kapku vanilkového extraktu
- 200 g másla
- citronovou šťávu dle potřeby
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Jak na to:
- Z obou druhů mouky, cukru, ořechů, vanilky a vychlazeného másla vypracujte těsto. Postupně do něj přilévejte citronovou šťávu (je možné ji naředit vodou) tak, aby vzniklo spíše řidší těsto – celozrnná mouka do sebe totiž část tekutiny nasákne.
- Hotové těsto zabalte do fólie a nechejte přes noc odležet na chladném místě. Poté z něj vyválejte rohlíčky a pečte dozlatova (přibližně 8 minut při 180 stupních). Po mírném vychladnutí obalte rohlíčky ve vanilkovém cukru (na zcela vychladlých rohlíčcích by cukr nedržel).
Zdravé linecké
Co budete potřebovat:
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hladké sójové mouky
- 100 g sezamového oleje (může použít i olivový nebo slunečnicový)
- 60 g sirupu agáve (poslouží vám i med)
- kůru z 1 citronu
- trochu vody
Jak na to:
- Všechny suroviny smíchejte v těsto a nechejte jej na půl hodiny uležet v ledničce.
- Po 30 minutách vyndejte těsto z lednice, vyválej na 5 mm tlustý plát a vykrajuj tvary dle libosti.
- Vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova při 160°C.
- Hotové, vychladlé cukroví slepte trochou džemu se sníženým obsahem cukru.
Špaldové pracny
Co budete potřebovat:
- 200 g hladké špaldové mouky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g másla
- 120 g třtinového cukru (část můžete zkusit nahradit medem)
- 1 vejce
- 20 g kvalitního kakaa
- 7 drcených hřebíčků
- 1/2 lžičky mleté skořice
Jak na to:
- Ze všech ingrediencí udělejte těsto, které pořádně prohněťte na válu. Těsto uložte alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice (ideální je samozřejmě přes noc).
- Z těsta oddělujte kousky, které napěchujte do připravených „pracnových“ formiček. Pro snazší vyklopení formičky předtím vymažte máslem a kousky těsta ještě před plněním obalte trochou mouky.
- Pracny pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 12 až 15 minut. Po upečení je vyklopte z formiček a nechejte vychladnout. Pak je můžete obalit v moučkovém cukru (ale není to povinné, přidáte další kalorie).
TIP REDAKCE: Kuchyňské roboty Morphy Richards
Pokud si chcete letos pečení cukroví co nejvíc usnadnit, vezměte si k ruce spolehlivé pomocníky. Jedním z nich je i kuchyňský robot tradiční britské značky Morphy Richards, který hravě zvládne část práce za vás, a vy tak budete mít víc času na své blízké. Uhněte těsto, vyšlehá krém nebo sníh. A navíc díky dokonalému designu zapadne do každé kuchyně!
Sledujte nás na sociálních sítích: