Těstoviny rozhodně nepatří k něčemu naprosto jednoduchému na přípravu. Můžete je převařit. Taky mohou chutnat nevýrazně. Ať už máte zájem přímo o výrobu těstovin nebo dáváte přednost těm kupovaným, takhle vaše pasta bude chutnat skvěle!
Perfektní dávka těstovin? Je třeba ctít základní pravidla…
Voda? Vroucí!
Jistě, těstoviny se musí vařit ve vroucí vodě, to vědí všichni, ale do té taky patří sůl. Minimálně jedna velkorysá kávová lžička soli bude stačit k tomu, aby voda chutnala skoro stejně jako moře. Je to ten nejdůležitější trik, co se těstovin týče! Nejprve tedy nechte vodu přijít k varu (na půl kila těstovin přijdou tři litry vody), poté ji osolte. (Pokud to uděláte dřív, doba varu se o něco protáhne, sůl jeho nástup zpomaluje.)
Vejce pokojové teploty
Pokud připravujte vlastní těstoviny, vždy do nich použijte vejce pokojové teploty. Je to proto, že žloutek se „šíří“ snadněji, je lepší vazbou a podílí se na lehčí struktuře těstovin.
Mouka správného typu
Mouka na chleba či cukroví? Zapomeňte. Pokud toužíte po světlých, načechraných těstovinách (což je v podstatě definice ideální pasty), vytáhněte jemnou pšeničkou mouku typu 00, kterou dostanete v prodejnách italských výrobků a některých velkých supermarketech. Ideální je i semolinová mouka z tvrdé pšenice. Těstoviny připravené z této mouky se nelepí, nerozvařují a mají nazlátlou barvu.
Základní recept: 300 g hladké pšeničné mouky, 3 vejce, 3 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli. (Sůl pouze v případě, že se pasta ihned bude vařit. Těsto se nesolí, pokud máte v plánu těstoviny uchovávat a sušit.)
Šířka těsta
Připravili jste si těsto a už ho válíte? Tak to musíte vědět, že šířka víc než dva milimetry se nedoporučuje. V tomto případě spoustu práce i času ušetří kvalitní strojek na výrobu těstovin, který odpovídající parametry ohlídá.
Odpočívání
Po vypracování těsta vámi vytvořený bochánek odpočívá aspoň půl hodiny – přikrytý vlhkou utěrkou nebo schovaný pod folii, aby neoschnul. Opravdu to tak děláte?
Kombinování s omáčkou
Minutu či dvě před podáváním by se těstoviny měly přihodit k omáčce, čímž se chutě propojí. Navíc, pokud pastu (již krásně potaženou chutnou omáčkou) budete podávat hostům, je prezentace v porovnání se suchou hromádkou a zakápnutím čímsi na vrcholu o dost působivější. Nezapomeňte nastrouhat parmezán.
Zdroj: https://greatist.com/eat/how-to-cook-pasta, https://feelgoodfoodie.net/recipe/how-to-cook-pasta/
Sledujte nás na sociálních sítích: