I minimální omezení příjmu nasycených tuků, zvláště z masitých pokrmů, mléčných výrobků či sladkostí, může výrazně přispět ke snížení rizika onemocnění chorobami srdce a cév. Podle vědců z Harvardovy univerzity se na každé procento snížení denního příjmu nasycených mastných kyselin sníží riziko onemocnění o osm procent. U snížení příjmu o pět procent je toto riziko nižší už o pětadvacet procent.
Nasycené mastné kyseliny je třeba přitom nahradit polynenasycenými a mononenasycenými mastnými kyselinami a rostlinnými bílkovinami.
„Doporučení týkající se stravování by měla zůstat stejná, je třeba nahradit příjem nasycených mastných kyselin z živočišných pokrmů těmi nenasycenými z rostlinných zdrojů, rostlinnými bílkovinami a celozrnnými sacharidy, pokud chceme předcházet onemocnění srdečně-cévními chorobami,“ tvrdí profesor Qi Sun z Harvardovy univerzity.
Jeho výzkum se opírá o rozsáhlou analýzu stravování a rizik onemocnění u několika set tisíc osob během třiceti let.
Nejčastěji konzumovanými nasycenými mastnými kyselinami – seřazeno abecedně – jsou laurová (palmojádrový tuk, kokosový olej), myristová (palmojádrový tuk, kokosový olej, máslo), palmitová (maso, mléčné výrobky, palmový olej, máslo) a stearová (sádlo, lůj, maso a pokrmy z něj). První dvě nasycené kyseliny jsou přitom mnohem méně nebezpečné (zvláště pokud jsou konzumovány v kvalitním kokosovém oleji) než druhé dvě. Nicméně platí, pokud člověk konzumuje mnoho nasycených tuků, riziko zvyšují i první dvě.
„Vysoký příjem nasycených mastných kyselin v potravě souvisí s vyšším rizikem onemocnění chorobami věnčitých cév srdce,“ dodává profesor Sun.
Když jsou tuky přátelé
Ne všechny tuky jsou ale našemu tělu nepřátelské. Naopak, tuky náš organismus potřebuje, jen je třeba vybírat si, které mu servírujeme. Navzdory všeobecně rozšířenému mýtu, že chceme-li zhubnout, musíme zuky vymýtit ze své stravy, nám dokonce mohou některé pomoci shodit nadbytečné kilogramy!
Při hubnutí je potřeba omezit spíše přísun jednoduchých sacharidů a škrobů a zvýšit přísun nenasycených mastných kyselin.
Mezi nejlepší zdroje zdravých mastných kyselin patří kokosový ořech, avokádo, losos, lněné semínko, ořechy, z nich hlavně mandle, vlašské a makadamové ořechy, vaječné žloutky, olivový olej ale také máslo ghí (přepuštěné čištěné kravské máslo). Všechny tyto potraviny by měly být střídmě zastoupeny v jídelníčku každý den.
„Zvýšený příjem nenasycených mastných kyselin snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi, nezatěžuje srdce a oběhovou soustavu ani játra a přispívá k odbourávání tuku v oblasti břicha,“ tvrdí britská dietoložka Annie Lawlessová.
Sledujte nás na sociálních sítích: