Proč nám víc chutná červená zelenina?

Člověk žije v hojnosti, a navíc jen ten z bohatého Západu, teprve pár desetiletí. Většinu své evoluce prodělal v nedostatku potravin, kdy na jejich shánění a pořizování vynakládal veliké množství energie. Důsledkem bylo, že se mozek pomocí přírodního výběru naučil dávat přednost výživnějším potravinám. Těm červeným. Zatímco méně hodnotným, těm zeleným, se pudově vyhýbá.

To vysvětluje, proč dodnes odmítáme zeleninu a dáváme přednost například červenému masu. Vědci z Itálie ale prokázali, že mozek lze snadno oklamat barvivem.

Takže kdo chce děti naučit jíst zeleninu, měl by jim předkládat hlavně tu tmavě červenou. Stejnou barvu by měly mít zeleninové pokrmy. A pokud chce omezit příjem nezdravých pokrmů, pak by je měl doplnit výrazně zelenými druhy.

„Podle některých teorií se náš zrakový systém vyvinul tak, aby odhalil zvláště výživné bobulce, ovoce a zeleninu v zeleném listoví. Jsme vizuální zvířata, na rozdíl od jiných, třeba psů, kteří spoléhají na svůj čich. Jsme velmi dobří v rozlišování červené a zelené. Při výběru jídla nás vede hlavně barva, naše experimentální výzkumy to prokázaly,“ tvrdí profesorka Raffaella Rumiatiová z Mezinárodní školy postgraduálních studií v Terstu.

„U přirozených potravin je barva docela dobrým vodítkem k tomu, kolik budou obsahovat energie. Čím červenější nezpracované potraviny jsou, tím jsou výživnější, zatímco zelené (listové) potraviny jsou velmi chudé na energii,“ dodává doktor Francesco Foroni.

Ale tým těchto vědců prokázal, že člověk dává přednost červeným pokrmům před zelenými i po uvaření.

„Platí to také pro konzervované výrobky a vařená jídla, u nichž přitom barva ztrácí pravdivost při odhadování obsahu energie,“ dodává doktor Giulio Pergola.

„Pokud chceme omezit příjem určitých potravin a zvýšit jej u jiných, mohli bychom si pomoci také změnou barvy,“ míní profesorka Rumiatiová.

Umělá barviva však na místě nejsou, neboť jsou většinou zdraví škodlivá. Ale místo zeleného zelí či brokolice je lepší dětem a odpůrcům zeleniny připravovat pokrmy z červeného zelí, červených paprik a rajčat.

Mlsným jazýčkům můžete nabídnout třeba tuhle úžasnou rajčatovou polévku, která v chladných dnech zahřeje na těle i na duši!

Rajská polévka s pestem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml bílého vína
  • 400 ml drcených konzervovaných rajčat
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce směsi italských bylinek
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře
  • 3 snítky bazalky
  • 1 lžíce mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic oleje
  • 50 g parmazánu
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml bílého vína
  • 400 ml drcených konzervovaných rajčat
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce směsi italských bylinek
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře
  • 3 snítky bazalky
  • 1 lžíce mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic oleje
  • 50 g parmazánu

Cibuli a mrkev očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci na másle nechte zesklovatět cibuli, pak přidejte nakrájenou mrkev a ještě krátce orestujte, přilijte víno a nechte tekutinu vyvařit. Přidejte drcená rajčata a zeleninový vývar, přiveďte k varu a nechte 10 minut povařit na mírném plameni. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Ochuťte bylinkovou směsí, solí a pepřem.

Připravte si čerstvé domácí pesto. Lístky bazalky natrhejte a dejte do misky. Přidejte sekané nebo mleté mandle, česnek, olivový olej, parmazán a vše nahrubo rozmixujte. Hotovou polévku podávejte se lžičkou bazalkového pesta a ozdobte lístkem bazalky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento poslední týden roku 2024 přináší do života Beranů příležitost k reflexi a plánování budoucnosti. Hvězdy naznačují, že je ideální čas zamyslet se nad úspěchy a poučeními z uplynulého roku. Můžete pocítit touhu zásadněji změ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat