Alergie na roztoče se projevuje jako alergická rýma, astma či atopický ekzém. O tom, že po požití roztočů může nastat i celková alergická reakce, se ví již méně. Pacient požil jídlo, které bylo připraveno z mouky kontaminované roztoči, a dostal závažnou celkovou alergickou reakci, tzv. anafylaxi.
Rizikové tropy
Několik takových případů bylo popsáno v tropických oblastech, kde je vysoká vzdušná vlhkost a teplo, a tak roztoči přežívají i jinde než pouze v matracích postelí. Pokud se dostanou do mouky, jsou vzhledem k příznivým okolním podmínkám schopni tam žít a množit se. Většina popsaných případů se týkala mouky pšeničné, jeden mouky kukuřičné. V různých exotických kuchyních se však používají i mouky z jiných obilnin, rýže, sladkých brambor a tapioku.
Kde všude se ukrývají roztoči
Autoři ze Singapuru zkoumali, zda roztoči přežijí i v těchto dalších typech mouky. 10 g každého zkoumaného druhu mouky bylo uloženo do uzavíratelného sáčku, kam bylo přidáno vždy 95 roztočů. Sáčky byly potom uchovávány v teplém a vlhkém prostředí nebo v prostředí odpovídajícím klimatizované místnosti. Za 2, 4 a 6 týdnů výzkumníci hodnotili přežití a množení roztočů.
Kombinace mouky a tropů je pro roztoče ideální
Roztoči přežívali a množili se pouze v tropickém klimatu, a to pouze tam, kde byla příměs pšeničné mouky. V podmínkách klimatizované místnosti nepřežili roztoči ani v mouce pšeničné. Autoři doporučují, aby pacienti s vážnými alergickými reakcemi na roztoče uchovávali pšeničnou mouku v chladu a suchu, tak aby nemohlo dojít ke kontaminaci a množení roztočů.
Po požití takovéto i tepelně zpracované mouky hrozí závažná alergická reakce. Zatím na toto nebezpečí alergologové upozorňují málo, protože takové riziko není v běžném povědomí ani u odborníků. Dovolená v tropických oblastech však už dnes není vzácností, a tak bychom o tomto riziku měli vědět.
Zdroj: www.bez-alergie.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: