Syrovátková bílkovina je pojem, na který slyší každý kulturista pěstící si mocné svaly. Ale podle vědců z Readingu by mohly proteinové nápoje vyrobené ze syrovátky pomáhat také lidem s vysokým krevním tlakem a vyšší hladinou nebezpečného cholesterolu v krvi. Konzumace syrovátkové bílkoviny totiž snižuje také riziko infarktu a mrtvice.
„Výsledky tohoto pokusu jsou vzrušující. Představují pozitivní účinek mléčné bílkoviny na krevní tlak. Z dlouhodobých studií víme, že lidé konzumující mléko bývají zdravější, ale dosud nikdo neodhalil, jak mléčné bílkoviny ovlivňují krevní tlak,“ uvedla doktorka Ágnes Feketeová z University of Reading.
Ona sama provedla experimentální výzkum, kdy podávala skupině osob s vysokým krevním tlakem koktejly. Část přijímala syrovátkovou bílkovinu, část dostávala placebo. Po čtyřiadvaceti hodinách od konzumace nápoje došlo u všech osob požívajících syrovátkovou bílkovinu ke snížení krevního tlaku. Ale snížila se u nich také hladina nezdravého cholesterolu a triglyceridů.
„Podáváním vysoké dávky syrovátkové bílkoviny v množství shodném s kulturisty došlo během osmitýdenního experimentu k výraznému zlepšení krevního tlaku a zdraví oběhové soustavy,“ uvedl profesor Ian Givens z Readingu.
Nejen syrovátka
Mimochodem, podle vědců není syrovátková bílkovina jedinou potravinou, která dokáže snížit vysoký krevní tlak. Pozitivně na jeho hodnoty působí například:
- třešně
- jogurty
- ryby
- luštěniny
- ořechy
- melouny
Sledujte nás na sociálních sítích: