Rakovina vaječníků patří mezi typy, které jsou často odhaleny až v pozdním stadiu. A léčba je pak náročnější, míra přežití nižší a navíc se choroba často vrací. Pomoci by ale mohla obyčejná kuchyňská cibule. Ta je po staletí považována za elixír zdraví, ale látky z ní izolované by mohly být použity při léčbě nejčastější rakoviny vaječníků – nádoru epiteliálních buněk. Látky z cibule totiž brzdí šíření rakovinných buněk tělem a zvyšují účinnost chemoterapie.
Japonští vědci izolovali z cibule sirné látky ze skupiny tetrahydrothiofenů (označují je zkratkou ONA) a testovali jejich účinky na šíření rakoviny vaječníků. Ta se přitom u osmdesáti procent pacientek po chemoterapii vrací. Ale ONA dokážou potlačit aktivaci nádorů u zdravých buněk a také podporují účinnost chemoterapeutických léků.
Na modelech s hlodavci podávání ONA zvýšilo životnost jedinců s rakovinou vaječníků a bránilo u nich šíření nádorů.
„ONA má potenciál zvýšit účinnost existujících léků, zatímco má minimální toxické účinky na zdravé buňky. Také jsme nepozorovali žádné vedlejší účinky. U pacientek s rakovinou by tak podávání ONA mohlo výrazně přispět k účinnosti léčby,“ tvrdí vědci z Univerzity v Kumamotu.
Nejen cibule
Ostatně nejen cibule patří k zástupcům rostlinné říše, jejichž účinky na lidský organismus jsou spojovány s prevencí nádorových onemocnění. Do hledáčků vědců se v posledních letech dostaly i další plodiny.
Tak například jablko hraje podle italských odborníků pozitivní roli v prevenci rakoviny hltanu a žaludku, některé studie toto skromné ovoce spojují i se sníženým rizikem nádoru plic či rakoviny prsu. Jablka jsou totiž bohatým zdrojem flavonových antioxidantů, což jsou látky účinně tlumící negativní účinky volných radikálů, které poškozují buňky a vyvolávají mutace v DNA.
Dalším "zázrakem přírody" se podle některých studií zdá být chilli (díky kapsaicinu) nebo třeba zázvor, který obsahuje silný antioxidant 6-gingerol. Američtí vědci oběma pochutinám přisuzují kladnou roli v prevenci rakoviny plic.
Muži by pak měli pravidelně konzumovat mandle nebo ořechy - látky v nich obsažené totiž snižují riziko onemocnění rakovinou prostaty. Tedy alespoň to vyplynulo ze studie Harvardovy univerzity.
S prevencí nejrůznějších typů nádorů jsou spojovány také borůvky, olivový olej, brusinky, ryby, kurkuma, obecně zelenina, ale také například houby shiitake.
Sledujte nás na sociálních sítích: