Kvalitní kakao denně výrazně sníží riziko srdeční choroby
Kvalitní kakao denně výrazně sníží riziko srdeční choroby.
Autor: Shutterstock
Vědci z prestižní Brownovy univerzity, jedné z nejuznávanějších na světě, tvrdí, že zdravotní výhody kvalitního kakaa nelze popřít. Pravidelná konzumace této potraviny bohaté na flavonové antioxidanty totiž výrazně snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Milovníci extra hořké kvalitní čokolády tak můžou mlsat denně. Ovšem ti, kdo mají rádi mléčnou a bílou, mají smůlu. Jejich cukrovinka naopak zdraví a zvláště srdci škodí.
Je totiž příliš bohatá na cukr a tuky a obsahuje minimum flavonických látek (bílá čokoláda vůbec žádné). Jen v případě extra kvalitního čistého kakaa či čokolád s podílem kakaa sedmdesát procent a více lze hovořit o zdravém mlsání.
Podle profesora Simina Liua účinkují kakaové flavony také jako prevence diabetu typu 2 a zvyšují průtok krve orgány, do nichž tak proniká více kyslíku a živin. Kakaové flavony také snižují hladinu nezdravého cholesterolu s nízkou hustotou a zvyšují hladinu zdravého s vysokou hustotou.
„Výsledky našich studií ale nelze v žádném případě vztáhnout obecně na čokoládu a jiné čokoládové cukrovinky a bílou čokoládu, týká se skutečně jen extra hořké s nejvyšším podílem kakaa s minimem cukru a dalších přídavků,“ varuje profesor Liu.
Sledujte nás na sociálních sítích: