Jedno jablko zkonzumované každý den prý ochrání člověka před všemi známými neduhy. Tohle tvrzení se zakládá na staletími prověřeném pozorování, že jedinci pravidelně pojídající plody jabloní jsou zdravější a žijí déle. Moderní výzkumné metody to potvrzují. Vědci z Itálie teď statisticky spočítali, o kolik se sníží riziko rakoviny žaludku a hltanu, střev, plic, úst a prsu při konzumaci jablek. A je to minimálně o čtvrtinu.
Což je výrazný počet vzhledem k tomu, jak časté zrovna tyto typy nádorů jsou. Vědci z University of Perugia přitom tvrdí, že nevýrazněji konzumace jablek snižuje rakovinu hltanu a žaludku.
Riziko rakoviny plic je při pravidelné každodenní konzumaci jablek nižší o pětadvacet procent, riziko rakoviny prsu o dvacet procent. U rakoviny hltanu a žaludku dokonce až o polovinu.
Jablka jsou bohatým zdrojem flavonových antioxidantů, což jsou látky účinně tlumící negativní účinky volných radikálů, které poškozují buňky a vyvolávají mutace v DNA. Krom protirakovinných účinků tedy také omlazují a chrání před chorobami srdce a cév.
„Tato studie poskytuje přesvědčivé důkazy o ochranných účincích konzumace jablek před rakovinou plic, střev, úst, trávicího traku a prsu,“ tvrdí vědci z Univerzity v Perugii v Itálii.
Sledujte nás na sociálních sítích: