Konzumace uzenin z červeného masa skutečně může stát člověka život. Pokud si takové pokrmy dopřává denně, výrazně tím zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce a cév či rakovinu. Právě riziko úmrtí na onemocnění oběhové soustavy už pouhé tři plátky slaniny – 50 gramů uzeniny – denně zvýší o pětadvacet procent. Riziko jakéhokoli typu rakoviny o osm procent a riziko diabetu typu dvě o dvaatřicet procent.
Riziko úmrtí na rakovinu slinivky a tlustého střeva jmenovitě je vyšší u takových osob o devatenáct procent a osmnáct procent.
„Všeobecně lze přesvědčivě tvrdit, na základě platných vědeckých důkazů, že vysoká konzumace červeného masa a zvláště uzenin souvisí se zvýšeným rizikem mnoha hlavních chronických onemocnění a předčasné smrti,“ uvedla profesorka Alicja Wolková z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.
Červené maso obecně obsahuje karcinogenní látky, do uzenin se přidávají uměle další karcinogeny a uzením a tepelnou úpravou vznikají další zplodiny, které mají rovněž karcinogenní a zhoubné účinky na zdraví.
Sledujte nás na sociálních sítích: