Švýcarští vědci tvrdí, že je granátové jablko právem od starověku vynášeno do nebes jako zázračné ovoce. Obsahuje totiž krom mnoha vitaminů, minerálů a antioxidantů také třísloviny, jmenovitě ze skupiny taninů kyseliny ellagové, které fungují jako velmi účinný zpomalovač stárnutí a prevence rakoviny či dementních poruch mozku.
Granátové jablko je velmi vydatným zdrojem tříslovin, které mají sice svíravou chuť, ale působí v těle blahodárně na mnoha úrovních. Střevní bakterie třísloviny ze skupiny taninů kyseliny ellagové mění na urolithin A, který podporuje funkci mitochondrií, buněčných organel, jimž se přezdívá energetické továrny.
Švýcarští vědci v laboratorních pokusech prokázali, že vysoký příjem ellagových taninů zpomaluje výrazně stárnutí buněk a přispívá k prevenci řady degenerativních onemocnění.
Vědci z Kalifornie už před lety prokázali, že konzumace granátového jablka účinně přispívá ke snížení rizika rakoviny. Granátové jablko je také prevencí chorob srdce a cév či neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Parkinsonova a Alzheimerova choroba.
Sledujte nás na sociálních sítích: