Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že i konzumace tuků může prodlužovat život. Musíte ale zapomenout na margaríny, palmový olej, ztužené tuky na smažení, živočišné tuky v podobě slaniny a uzenin a další nebezpečné varianty. Dopřávat si ale dostatek olivového oleje, lněného oleje, tučných ryb, mandlí a hořké čokolády znamená dodávat tělu zdraví prospěšné tuky, které přispívají nejen ke štíhlé postavě, ale také k delšímu životu.
Třicetileté sledování jídelníčku mnoha tisíc lidí dokazuje, že osoby konzumují nenasycené mastné kyseliny v podobě avokáda, mandlí, olivového oleje, tučných ryb či lněného oleje žijí déle.
Ryby a rostlinné oleje v semenech jsou podle vědců z Harvardovy univerzity zdraví prospěšné, a pokud jich člověk denně nezkonzumuje obrovské množství, tělu prospívají. Snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a zvyšují naopak hladinu toho zdravého.
Lněné semínko kupříkladu obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které snižují počet zánětů v těle a zlepšují činnost srdce a mozku.
Vlašské ořechy a mandle poskytují tělu krom zdravých nenasycených mastných kyselin také bílkoviny, minerály a stopové prvky. Jsou bohaté na hořčík a vitamin E, který funguje jako antioxidant.
Dalším skvělým zdrojem nenasycených tuků je avokádo, které je navíc nasyceno ohromným množstvím pro tělo nezbytných živin včetně vitaminů, minerálů a bílkovin.
Tučné ryby krom zdravých tuků obsahují také velké množství vitaminu D nezbytného pro dobrý metabolismus, činnost srdce a mozku, zdravé kosti a funkční pohlavní orgány.
Sledujte nás na sociálních sítích: