Australští vědci tvrdí, že u řady osob může být obezita výsledkem onemocnění mozku. Ten není schopen zapomenout na hlad a potřebu se nasytit ani poté, co člověk sní spoustu potravy. Navíc tuto kondici zhoršuje nadměrný příjem tuků a cukrů v západním jídelníčku. Takže se jedná o začarovaný kruh vysvětlující dnešní epidemii obezity na Západě.
Australští vědci prokázali, že osoby konzumující velké množství cukru a tuku za sníženého příjmu ovoce, zeleniny a vlákniny, se pomaleji učí a mají horší paměť než ty osoby, které jedí zdravě. Proces učení a pamatování se ale týká také toho, jak si mozek vybaví pocit nasycení a zapomene na pocit hladu.
Takže lidé na horší stravě mají zpomalenou reakci na nasycení a déle touží po mlsání a intenzivněji vnímají pocit hladu.
„Západní strava ovlivňuje hippokamp, který brzdí schopnost blokovat vzpomínky, které už nejsou pro organismus užitečné. Normálně jsou myšlenky na jídlo upřednostňovány myslí jen ve chvíli silného hladu, ale jsou blokovány ve chvíli, kdy je člověk sytý,“ tvrdí autoři z Macquarieovy univerzity.
To pak vede k tomu, že i relativně sytý člověk dále touží po jídle.
„I když jsou tito lidé nasycení, stále chtějí jíst sladké a tučné pokrmy,“ tvrdí doktor Tuki Attuquayefio z Macquarieovy univerzity.
Tučná a na cukry bohatá strava navíc u dětí zhoršuje také paměť a schopnost učení.
Sledujte nás na sociálních sítích: