Rozsáhlá a zásadní studie kardiologů z Massachusetts opět potvrzuje, že máslo bylo lékaři mnoho let očerňováno neprávem. Tvrdilo se o něm, že jako zdroj nasycených mastných kyselin zvyšuje riziko onemocnění oběhové soustavy. Máslo ale neškodí a riziko nijak nezvyšuje. Naopak daleko horší pro zdraví jsou margaríny, které ho na konci minulého století nahradily. Krom toho máslo lehce snižuje riziko diabetu typu 2.
A právě diabetes typu 2 je jednou z příčin rozvoje onemocnění srdce a cév. Denní dávka másla v objemu jedné polévkové lžíce je zdraví prospěšná a nijak nezvyšuje riziko mrtvice, infarktu a dalších chorob oběhové soustavy.
Studie vědců z Tufts University v Bostonu se opírá o data 640 tisíc dospělých z patnácti zemí světa.
„Naše výsledky dokazují, že máslo by nemělo být ani démonizováno, ani považováno za cestu k dobrému zdraví,“ tvrdí jeden z autorů doktor Dariush Mozaffarian s tím, že nadbytek másla v jídelníčku zdravý není. Ale větší problém představuje to, co si člověk na máslo na mazané na pečivu navrství. Nejhorší variantou jsou uzeniny.
Sledujte nás na sociálních sítích: