Třešňový mošt je schopen snižovat krevní tlak s podobným účinkem jako některé léky. Po podání šedesáti mililitrů šťávy lisované z třešní ředěné čistou vodou se u pacientů s hypertenzí sníží tlak o sedm procent. To samo o sobě představuje snížení rizika infarktu a mrtvice o čtvrtinu až třetinu.
Že působí konzumace třešní blahodárně na zdraví srdce a cév, vědí odborníci už mnoho let. Látky obsažené v těchto peckovicích dokážou účinně snižovat tlak a prospívají zdraví srdce a cév. Kardiologové z Northumbria University ale teď v experimentálním výzkumu prokázali, že třešně snižují krevní tlak ihned po požití. Podávali skupině osob šedesát mililitrů džusu ředěných vodou a srovnali jejich tlak s osobami, které pily jen placebo.
Po konzumaci třešňového džusu došlo ke snížení tlaku, když v krvi stoupla koncentrace dvou fenolových kyselin, protokatechové a vanilové.
„Tohle je první studie, která zkoumá akutní účinky třešňového džusu na krevní tlak, pružnost cév a mikrovaskulární vasodilataci u mužů s hypertenzí,“ uvedl spoluautor výzkumu profesor Glyn Howatson.
Sledujte nás na sociálních sítích: