Čokoláda je bohatým zdrojem hořčíku, o němž se ví, že hraje významnou roli v mnoha funkcích nervového systému. Dostatečný přísun hořčíku podle skotských vědců ale také přímo ovlivňuje spánkový režim a denní rytmy. Podle nových objevů zvýšený příjem hořčíku znamená snadnější usínání, kvalitnější spánek a lepší celkové zdraví.
Hořčík je bohatě zastoupen v zelené listové zelenině, ořechách, semenech, rybách, fazolích, obalech různých zrnin, avokádu, jogurtu, banánech, sušeném ovoci a také kakau a tmavé čokoládě.
„Vnitřní hodiny jsou základním mechanismem u všech živých věcí. Ovlivňují mnoho aspektů zdraví a nemocí v našem těle, ale stejně tak u zemědělských plodin a mikroorganismů,“ uvedl doktor Gerben van Ooijen z Edinburgh University.
Kvalitní hořká čokoláda je dobrým zdrojem také polyfenolů, antioxidantů působících pozitivně na imunitu, omlazujících buňky a tkáně a chránících tělo před rakovinou a poškozením.
Sledujte nás na sociálních sítích: