Profesor medicíny Tim Spector z prestižní vysoké školy King‘s College London tvrdí, že absolutně nejdůležitější při snaze zhubnout je zdravá mikroflóra. Na ní záleží mnohem více než třeba na počítání kalorií pozřených denně s jídlem. A podporovat mikroflóru je zapotřebí především konzumací správných pokrmů, vydatným spánkem a také pravidelným pohybem. Správné potraviny podle Spectora jsou hořká čokoláda, červené víno a nepasterizované sýry!
Ví se, že pohyb, spánek a zdravá strava vedou k hubnutí. Podle Spectora ale proto, že tyto faktory zajišťují zdravou mikroflóru, která ovlivňuje metabolismus nejsilněji. Člověk, který má nezdravou mikroflóru (ovlivněno třeba geneticky), nezhubne, i když se pohybuje, spí a jí zdravě. Takových jedinců je ale menšina. Naprostá většina lidí, když se stravuje zdravě a konzumuje správné potraviny, spí osm hodin denně a dopřává si aktivní pohyb, má mikroflóru perfektní stejně jako linky své postavy.
A co by měl člověk jíst? Podle Spectora denně kousek hořké čokolády, sklenku červeného vína a kvalitní nepasterizovaný sýr. Dopřát si má také ořechy, semena, kávu a mléčné výrobky.
„Čím různorodější stravu konzumujeme, tím variabilnější mikroby v těle máme, což nás činí zdravějšími. Pravidelná konzumace sýra ve skutečnosti souvisí s nižším rizikem chorob srdce, zatímco u osob, které nejedí sýry vůbec, je toto riziko vyšší,“ uvedl profesor Spector během přednášky na Oxfordské univerzitě.
Nepasterizované sýry jsou dobrým zdrojem bakterií a užitečných hub. Také živé jogurty (pozor, většina komerčních jogurtů je mrtvá!) jsou výborným zdrojem probiotických kultur. Bakterie podporují v růstu a při životě ořechy, semena a rostlinné oleje. Ale také polyfenoly z červeného vína nebo hořké čokolády.
„Mikroflóra je důležitá nejen při trávení, ale produkuje celou řadu vitaminů a hormonů, které udržují nejen zdravé tělo, ale řídí také vstřebávání živit a metabolismus. Takže lidé jsou díky nim štíhlejší a zdravější, nebo naopak, když je bakteriální mikroflóra střev v nepořádku, přibývají na váze a jsou nemocní,“ vysvětluje profesor Spector.
Sledujte nás na sociálních sítích: