Žádná potravina není hodnotnějším zdrojem vitaminu D než opalování. Neexistuje ani doplněk stravy, který by dodal člověku více vitaminu D než syntéza vyvolaná UV zářením v kůži. Opalování je tak nejspolehlivějším zdrojem tohoto vitaminu rozpustného v tucích. Jenže tak jako škodí nulová expozice kůže sluníčku, kontraproduktivní je i nadměrné opalování. Vědci z Brazílie zjistili, že při nadměrném opalování se syntéza vitaminu D v kůži zastaví.
Proč? Protože při nadměrném slunění se vytvoří v kůži tolik pigmentu, že zastaví UV paprsky, takže nepronikají dost hluboko a neaktivují potřebnou syntézu vitaminu D. Lidé velmi tmavě opálení pak mají deficit tohoto vitaminu jako ti, kteří se slunci nevystavují vůbec.
Doktor Francisco Bandeira z Brazílie zkoumal, jak ovlivňuje délka pobytu na slunci a fototyp člověka hladinu vitaminu D v těle. U tisíce osob všech věkových skupin prokázal, že nejméně vitaminu D měli lidé, kteří na slunce nevycházeli téměř vůbec. Ale šokovalo ho, že velmi nízkou hladinu vitaminu D měli i ti, kdo byli na slunci pořád a byli opáleni velmi tmavě.
„Nadměrné opalování vede k reakci kůže, která syntetizuje hodně pigmentu, aby se chránila před škodlivými účinky UV záření. Jenže tím také brzdí syntézu vitaminu D,“ tvrdí doktor Bandeira z Univerzity v Pernambuku.
Sledujte nás na sociálních sítích: