Už celá staletí se traduje, že člověk, který denně konzumuje jablka, nemusí nikdy k lékaři. A je to téměř svatá pravda. Vědci z Austrálie opět prokázali, že pravidelná každodenní konzumace jablek skutečně prodlužuje život. Riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny snižuje o více než třetinu. A účinek se dostavuje už při konzumaci deseti deka tohoto ovoce denně.
Nutné ovšem podotknout, že nezbytné je konzumovat jablko i se slupkou, která je velmi bohatá na flavonoidy. Ty působí v těle jako mocné antioxidanty, chrání před volnými radikály, stárnutím buněk a rakovinou.
„Jablka patří k největším zdrojům flavonoidů… My jsme teď dokázali, že zvýšený příjem jablek souvisí s nižším rizikem předčasného úmrtí na jakoukoli příčinu i rizikem úmrtí na rakovinu,“ tvrdí profesor Jonathan Hodgson z University of Western Australia.
Jablka jsou také zdrojem hořčíku a draslíku. Obsahují pektiny a vlákninu. Jediné jablko konzumované denně výrazně zlepší trávení i celkové zdraví člověka.
Sledujte nás na sociálních sítích: