Konzumace kvašených mléčných výrobků zřejmě může přispět k prevenci diabetu typu dvě. Osoby, které jedí jogurt denně, mají totiž riziko tohoto onemocnění o čtrnáct procent nižší.
Největšími rizikovými faktory jsou nedostatek pohybu a nevyvážená a energeticky příliš bohatá strava. Diabetes je ale vážné chronické onemocnění, které může končit infarktem, slepotou a amputacemi končetin.
Vědci z Univerzity ve Wageningenu a Harvardovy univerzity provedli rozsáhlou analýzu dvaadvaceti studií zabývajících se vztahem mezi konzumací kvašených mléčných výrobků a rizikem diabetu typu 2.
„Výsledky naší studie naznačují, že jogurt může hrát určitou roli v prevenci diabetu typu dvě,“ tvrdí autoři.
U žen navíc konzumace jogurtu souvisí také se snížením rizika pro vysoký krevní tlak.
Sledujte nás na sociálních sítích: