Chcete si zlepšit paměť? Dejte si čokoládu!
Hořká čokoláda podporuje myšlení a paměť.
Autor: Shutterstock
Konzumace kvalitní hořké čokolády má pozitivní vztah s funkcemi mozku, zvláště s myšlením a pamětí. Prokazují to rozsáhlé dlouhodobé studie, které po desetiletí sledují stravovací návyky lidí a opakovaně testují jejich kognitivní výkony. Jedinci, kteří si kvalitní hořkou čokoládu dopřejí alespoň jednou denně, jsou ohroženi s pokračujícím věkem úpadkem paměti a myšlení o dost méně než ti, kteří ji nekonzumují vůbec.
„Zjistili jsme, že lidé, kteří konzumují čokoládu alespoň jednou týdně, mají lepší výkony v kognitivních testech. Je to výrazný rozdíl a týká se řady funkcí myšlení a paměti,“ tvrdí doktorka Merrill Eliasová z New York State University. Vztah mezi kognitivními funkcemi a konzumací čokolády sledovala od sedmdesátých let u více než tisícovky osob.
Osoby dopřávající si pravidelně kvalitní hořkou čokoládu mají lepší výsledky ve vizuálně prostorové paměti, operační paměti, zkoumání a sledování, abstraktním uvažování a dalších funkcích mozku.
Sledujte nás na sociálních sítích: