Potraviny bohaté na betakaroten jako mrkve či barevné papriky jsou dobré nejen pro naše oči, ale provitamin A mající jasně oranžovou barvu je také výtečnou prevencí rakoviny. Především rakoviny prsu. Ženy, které konzumují velké množství zeleniny a ovoce obsahující oranžové barvivo betakaroten, onemocní rakovinou prsu o čtyřicet až šedesát procent řidčeji.
Onkologové vědí spoustu let, že strava bohatá na zeleninu a ovoce je nejlepší prevencí rakoviny prsu. Zvláště se však vyplatí konzumace listové zeleniny a plodů s oranžovou či červenou barvou (mrkve, mango, papriky apod.), které obsahují betakaroten.
Výzkum u patnácti set Evropanek prokázal, že osoby konzumující hodně zeleniny a ovoce obsahující betakaroten jsou ohroženy rakovinou prsu (negativní na receptory estrogenu) o čtyřicet až šedesát procent méně. Nicméně pigment nesnižuje riziko rakoviny prsu pozitivní na receptory estrogenu.
Z jiných studií provedených v předchozích letech také vyplývá, že příjem lykopenu – antioxidantu obsaženého bohatě v plodech rajčete – snižuje riziko rakoviny včetně rakoviny prsu. Přitom platí, že více lykopenu se do těla vstřebává z rajčat vařených (včetně omáček a kečupů) než z rajčat syrových.
Sledujte nás na sociálních sítích: