Ulcerózní kolitida je závažné chronické onemocnění tlustého střeva, které je bolestivé a působí pacientům vážné ztížení života. Sliznice tračníku se zaněcuje a tvoří vředy. Čínští vědci ale zjistili, že pomoci by mohl obyčejný a stále v lidském životě nedocenitelný ocet.
Ten slouží nejen jako skvělá dezinfekce či mycí prostředek, ale také jako ochucovadlo pokrmů a lék. Čínští vědci prokázali na pokusech s laboratorními hlodavci, že ocet léčí ulcerózní kolitidu.
Pravidelným užíváním octa se ve střevech myší zvýšily kultury prospěných laktobacilů a bifidobacilů. Tyto bakterie přitom chrání sliznici před škodlivými druhy a omezují vznik zánětů a vředů.
„Ocet také snížil hladinu nebezpečných proteinů ve střevech,“ píší čínští autoři v odborném časopise Journal Of Agricultural And Food Chemistry.
Sledujte nás na sociálních sítích: