Miliony lidí po celém světě začaly 1. ledna držet dietu. Řekly si, že chtějí zhubnout. Ale podle profesora Davida Ludwiga z Harvardovy univerzity většina z nich selže jednoduše proto, že vyřadí z jídelníčku tuky. A pak se neustále potácejí v bludném kruhu hladu a příjmu nadměrného množství sacharidů. On naopak doporučuje na dobu diety a hubnutí krátkodobě snížit příjem sacharidů a zvýšit příjem tuků.
„Tradiční nízkotučné diety, v nichž jsou tuky nahrazeny sacharidy a cukry, jen podporují začarovaný kruh hladu tím, že tělo staví do hladovky,“ vysvětluje profesor Ludwig v rozhovoru pro deník The Mail.
Podle jeho názoru nízkotučná dieta oblíbená v sedmdesátých letech přispěla k epidemii obezity a zvýšila počet nemocných chorobami srdce a cév.
„S nízkotučnou dietou jste předurčeni k selhání!“ varuje Ludwig, který o hubnutí a dietách píše mnoho let.
Podle moderních výzkumů lidé na nízkotučné dietě denně spálí denně až o tři stovky kilokalorií méně než ti, kteří přijímají tuku hodně. Ideální podle něj je středomořská strava bohatá na zeleninu, ovoce, ořechy, ryby, luštěniny a také olivový olej.
Ludwig také sestavil s manželkou Dawn knihu receptů, které jsou pro hubnutí ideální. Nicméně u všech platí pravidlo, že musejí být chudé na jednoduché sacharidy a obsahovat dost tuků. A hubnoucí si hlídá počet přijatých kalorií. Tuk ale poskytuje dlouhodobé nasycení a tělo nastaví do módu spalování.
„Nízkotučná dieta je jedním z největších pohrom moderní medicíny a z mého pohledu přispěla k epidemii obezity. Je čas přestat počítat kalorie a začít jíst,“ dodává Ludwig.
Sledujte nás na sociálních sítích: