Vánoce jsou zřídkakdy obdobím, kdy člověk zvládne nepřibrat. Natož zhubnout. Ale občas hřešit je dobré a výčitky nejsou na místě. Psychika totiž ovlivňuje postavu nejvýrazněji. Hřešit se však dá rozumně a příjem energie omezit bez větších restrikcí na příjemných požitcích. Když třeba člověk ví, co má pít. Ideální je kvalitní šampaňské či suchý sekt, velmi kvalitní červené víno a v případě koktejlů ty se sodou.
Obecně u alkoholu platí, že pokud člověk nechce mít kocovinu, měl by mít nápoj co nejméně tzv. kogenerů. Tedy ostatních látek kromě vody a etanolu. V tomto případě je ideální kvalitní několikrát filtrovaná vodka. Jenže to není zrovna vánoční nápoj.
Z vín pak expertka na výživu Charlote Wattsová z Brightonu ve svém článku pro deník The Mail doporučuje kvalitní suché šampaňské. Nebo také jiné kvalitní suché šumivé víno (sekt). Nápoj má nejnižší obsah kalorií a tělo ho zpracovává nejlépe.
Kdo holduje červenému vínu, pak by měl zvolit velmi hutné jižanské. Čím tmavší, tím lépe. Milovníci moravských vín v tomto případě asi přijdou zkrátka. Ačkoli je jižní Morava jedním z nejlepších regionů pro přívlastková vína bílá, červená má slabá kvůli horší vyzrálosti modrých hroznů. Čím tmavší a hutnější červené víno je, tím obsahuje více antioxidantu resveratrolu – elixíru mládí a zdraví. A v mnohem lepší než naše jihomoravská jsou pak v tomto ohledu třeba vína argentinská, kalifornská či z menších dálek francouzská a španělská.
K Vánocům a svátkům patří také koktejly. Opět platí: čím „světlejší“, tím lépe. Myslí se tím přitom to, že jsou připraveny z vodky a světlých pálenek (nikoli likérů) a hlavním plnidlem je soda, nikoli džus, smetana apod. Také je logické, že čím méně je nápoj sladký, tím lépe. A kdo musí mít koktejl z džusu, měl by volit Bloody Mary – neslazený rajčatový džus doplňuje kvalitní vodka.
Nejhorší s ohledem na kalorie a přibývání na váze jsou pak tmavá těžká piva, fortifikovaná (obohacená) vína, sladká a dezertní vína, likéry a podobně.
Ideální je na Vánoce se připravit, jak radí Wattsová. Před svátky jíst hodně zeleniny a ovoce a dodat tělu vitaminy a minerály. Před pitím, v průběhu pití a po konzumaci dodávat vitamin C (třeba v doplňcích), který pomáhá játrům při detoxikaci. Činnost jater může podpořit také ostropestřec mariánský a některé bylinné čaje.
Sledujte nás na sociálních sítích: