Moderní člověk často spoléhá v hektickém životním stylu na přísun vitaminů prostřednictvím různých doplňků stravy, rozpustných nápojů a tablet. Ovšem pokud mají být skutečně účinné a uchovávat si obsah vitaminů do konce spotřeby, musejí být skladovány řádně.
Výzkum z americké Indiany totiž potvrzuje, že většina lidí skladuje vitaminy v kuchyni či koupelně. A po pár otevřeních a zavřeních v takovém prostředí se v tabletách vitaminy rychle rozkládají. Příčinou je nevhodná teplota a vlhkost v těchto místnostech.
Nejnáchylnější na rozpad je právě vitamin C nezbytný pro správnou funkci imunity a fyziologických pochodů. Jenže vitamin C je velmi nestabilní a musí se skladovat v temnu, přiměřené teplotě a suchu. A v takovém prostředí musí docházet také k otvírání a zavírání obalů při užívání vitaminů. Takovým prostředím ovšem není kuchyně ani koupelna. Tam naopak teploty prudce kolísají, bývají příliš vysoké a vlhké. A pokud lahvičku s vitaminy v takovém prostředí otevíráme, dostává se horký vlhký vzduch do nádobek a ampulí a vitaminy v tabletách ničí.
„Otevírání a zavírání balení mnění atmosféru uvnitř něj. Pokud otevřete a zavřete obal vitaminů v koupelně, přidáte dovnitř s každým takovým otevřením vlhkost,“ vysvětluje docentka Lisa Mauerová z Purdue University v Indianě.
Po sprchování či vaření polévky může být v koupelně respektive kuchyni vlhkost až 98 procent a taková vlhkost, pokud se dostane do obalu s tabletami, může například zcela zlikvidovat obsah vitaminu C.
„Ve velmi krátké době, i během jediného týdne, se v tabletách zcela rozloží vitamin C,“ tvrdí Mauerová.
Pro skladování vitaminů je nejlepší temná, suchá komora s teplotou kolem dvaceti stupňů. Ale je důležité, aby v tomto prostředí docházelo také k otevírání a zavírání lahvičky s vitaminy.
Sledujte nás na sociálních sítích: