Na letním večerním grilování se všichni skvěle baví, ale vy se nezmůžete na nic jiného než zuřivé odhánění komárů a jejich zabíjení ve chvíli, když už sají krev? Proč někdo chutná krev sajícímu hmyzu více než jiný? Na tuto otázku odpověděli genetikové z londýnské vysoké školy. Můžou prý za to geny. Lidé mající určité kombinace genů jsou totiž pro hmyz přitažlivější. Vlastnost tedy dědíme po rodičích.
„V několika experimentech jsme prokázali, že tělesný pach člověka přitahuje hmyz různě a že tento pach a přitažlivost jsou ovlivněny geny,“ tvrdí autoři z Londýnské vysoké školy hygieny a tropické medicíny.
Identická dvojčata přitahují komáry stejně, ale neidentická, která mají shodnou jen polovinu genů, přitahují komáry různě. Je tedy jisté, že je to vlastnost silně dědičná a není ovlivněna stravou či prostředím.
„Někteří lidé navíc produkují přirozeně látky, které fungují jako repelent. Proto je hmyz téměř nenapadá,“ tvrdí autoři výzkumu.
Sledujte nás na sociálních sítích: