Novoroční kocovina bývá nejen nejtěžší ze všech, které během roku zažíváme, ale trpí jí také najednou nejvíce lidí. Nikdy ve zbývající části roku se totiž neopije tolik lidí dohromady. Podle vědců z Colorada však za to, že je kocovina na Nový rok tak nesnesitelná, může tradice oslav Silvestra s lahví šumivého vína. V žádnou jinou část roku lidé najednou nevypijí tolik sektů a šampaňského. To přitom způsobuje kocovinu nejhorší.
„Právě to, co způsobuje perlivost šumivých vín, oxid uhličitý, je také důvodem, proč je z šampaňského kocovina nejhorší,“ tvrdí profesor Boris Tabakoff z University of Colorado.
Oxid uhličitý urychluje absorpci alkoholu do krve. Etanol se tak vstřebává rychleji a navíc se ho do krve dostane více. Konzumace šampaňského a sektů pak vede většinou k rychlé opilosti. Bílé šumivé víno také více dráždí žaludek svými kyselinami. „A kvůli tomu je pak následná kocovina horší,“ vysvětluje profesor Tabakoff.
Sledujte nás na sociálních sítích: