Přestože se jídlem na Západě plýtvá a mnoho se ho vyhazuje, většina lidí žijících ve vyspělých zemí planety je zvyklá nechávat po sobě čistý talíř. Bez ohledu na to, kolik si naloží, zkonzumují lidé dvaadevadesát procent všeho, co mají na talíři.
„Pokud si to naložíte na talíř, tak to skončí ve vašem žaludku,“ tvrdí doktor Brian Wansink z Cornellovy univerzity, který se zabývá různými příčinami obezity u lidí na Západě.
V jeho studii se odrážejí stravovací návyky dvanácti set lidí ze sedmi zemí světa – USA, Kanady, Francie, Tchaj-wanu, Koreje, Finska a Nizozemska.
Ačkoli fakt, že lidé nevracejí zbytky, znamená, že se jídlo nevyhodí, z hlediska obezity to zpráva dobrá není. „Protože pokud si z jakéhokoli důvodu naložíte na talíř příliš mnoho jídla, stejně sníte dvaadevadesát procent jeho obsahu,“ tvrdí doktor Wansink.
Problém představuje také veliké nádobí – rozměrné talíře a misky na jídlo, které se stále zvětšují. Servírování na obří talíře je moderní zvláště v restauracích.
„Přitom jsme docela dobře kalibrovaní a víme, kolik jídla nás zasytí,“ dodává Wansink.
Z jeho studie také vyplývá, že lidé snědí dvaadevadesát procent, když je na talíři ovoce, zelenina, libové maso a další zdravé potraviny. Když dostane člověk polotovary, uzeniny, konzervované potraviny a sladkosti, pak dokončí jen osmdesát procent. Více také sníme, když pojídáme souvislé jídlo – špagety, omáčky, zmrzlinu. Méně sníme, když jíme jednotlivé mrkvičky, kuřecí křídla či koláčky. V prvním případě lidé dokončí třiadevadesát procent porce, v druhém jen jednasedmdesát.
Sledujte nás na sociálních sítích: