Čokoholičky, dejte si kostičku navíc: Bakterie ve střevu dělají z čokolády antioxidanty!

Hořká čokoláda je skutečně nesmírně zdravá. Ale nejen díky polyfenolům, jichž je bohatým zdrojem a které působí v lidském těle jako účinné antioxidanty, ale také díky střevním bakteriím, které ji tráví a produkují další zdraví prospěšné látky. Ty účinkují blahodárně především na srdce a cévy a pomáhají snižovat krevní tlak.

Zjistili jsme, že máme v trávicím traktu dva druhy bakterií, dobré a špatné. Ty dobré jako Bifidobacterium a Lactobacillus se živí čokoládou. Takže když jíte velmi tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaa, tak se dobré bakterie množí a fermentují ji a produkují tím protizánětlivé látky,“ tvrdí Maria Moore z Louisiana State University.

Protizánětlivé látky se pak vstřebávají střevní sliznicí do krve a šíří celým tělem, kde léčí drobné záněty v cévách, tím je chrání před poškozením.

Podle vědců z Louisiany je tak dobré kombinovat konzumaci probiotik – především kvašených mléčných výrobků – s konzumací tmavé čokolády. Ta obsahuje velké množství kakaa a tím také mnoho polyfenolů, které příznivé bakterie tráví a člověku poskytují protizánětlivé látky. Konzumace tmavé čokolády také podporuje růst a množení těchto bakterií a chrání střeva před škodlivými druhy mikroorganismů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Lidé narození ve znamení Berana mohou tento týden očekávat dynamické změny, které přinesou nové příležitosti i výzvy. Vaše přirozená energie a odhodlanost budou klíčovými faktory, které vám pomohou překonat případné přek&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

44 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
17 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat