Když se člověk ponoří do deprese a špatné nálady, těžko se dokáže věnovat zdravému životnímu stylu včetně stravování. To totiž neposkytuje okamžitý požitek. A právě ve chvíli, kdy se člověku nedaří, nedokáže myslet na budoucnost a vyhledává jen krátkodobé slasti.
Naopak pokud se mu daří a má náladu skvělou, konzumuje především zdravou stravu, po níž se sice nemusí cítit skvěle hned, ale tělu a duši prospívá v dlouhodobém horizontu.
Docentka psychologie Meryl Gardner z University of Delaware tak vysvětluje fenomén nešťastníků, kteří se doma či v rychlém občerstvení přejídají nezdravými pokrmy. Zjistila totiž, že depresivní lidé se špatnou náladou hledají okamžitou úlevu, nikoli odložené potěšení v dlouhodobých cílech.
„Má to evoluční smysl, když se necítíme dobře a máme špatnou náladu, víme, že je něco v nepořádku a zaměřujeme se na to, co je blízko fyzicky a časově, tady a teď. Vidíme stromy a ne les, nebo jak věci dělat, ne proč věci dělat,“ vysvětluje docentka Gardner.
Lidé s dobrou náladou, jimž se v životě daří, se více zajímají o výživovou hodnotu pokrmu a také myslí na to, že chtějí být zdraví celý život, proto se stravují zdravě.
„Pozitivní nálada nutí lidi myslet na budoucnost a myšlení na budoucnost nás nutí myslet víc abstraktně,“ míní paní Gardner.
Sledujte nás na sociálních sítích: