Proč padá chleba na zem namazaným dolů?

Už více než sto padesát let si lámou fyzikové i obyčejní smrtelníci hlavu tím, proč chléb, který spadne se stolu, dopadne na zem namazanou plochou dolů a přilepí se na podlahu. Stane se tak v osmi z deseti případů. Teorií, proč tomu tak je, vzniklo mnoho. V Manchesteru teď zřejmě kvíz rozluštili. Za vše může stůl a jeho výška.

Chléb padající se stolu totiž zvládne udělat jen půlotáčku. Tím pádem, když je na stole namazaným nahoru, dopadne namazaným na podlahu. Kdyby ale stůl byl minimálně dvojnásobně vysoký, pak by se chléb přetočil o 360 stupňů a dopadl by namazaným nahoru.

Profesor Chris Smith z MET University v Manchesteru pustil sto chlebů ze stolu. A v jedenaosmdesáti procentech případů dopadl chléb namazaným na podlahu.

„Pokud chcete, aby chléb dopadl namazaným nahoru, musíte investovat do stolu vysokého minimálně osm stop (asi 2,4 metru), aby se mohl chléb otočit o 360 stupňů. Nebo zkuste nepouštět chléb na zem,“ dodal s úsměvem profesor Smith.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

15min
(20 hlasů)
Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
200 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat