Klidnější víkendy vedou ke šťastnějšímu životu

Mohou být klidnější víkendy trikem ke šťastnému životu? Spoiler: Ano! Protože faktem je, že si toho na víkend často bereme příliš mnoho. Jak o víkendech odbourávat stres a konečně dostat pod kontrolu rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem?

Celý týden jste se těšili na víkend, až si konečně odpočinete, a co potom? Pak o víkendu následuje jedno setkání za druhým, chcete si také zasportovat a třeba si jít konečně zase zatancovat. A ouha, najednou je zase neděle večer a vy jste úplně vyčerpaní. Zní vám tento scénář povědomě? Pak jste jako mnoho jiných lidí, kteří o víkendu nedobíjí dostatek energie na pracovní týden. Protože je to sice smutné, ale pravdivé: jsme čím dál více ve stresu.

Ale dobrá zpráva je, že je to zcela ve vašich rukou, co uděláte s víkendem. Pojďme se společně zbavit stresu!

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem znamená vyvážený stav mezi profesními požadavky a soukromými potřebami. Pokud umíte ve volném čase dobře vypnout, netaháte si pracovní problémy na víkend a najdete si dostatek relaxace, pak je váš pracovní a soukromý život dobře vyvážený – a to vás dělá šťastnými. Ale všichni víme: Zvláště v době nových pracovních modelů, například home office, že to není tak jednoduché.

Proč je důležitá pro naše zdraví

Nemít dobrou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem znamená stres. A všichni víme, co s naším zdravím dělá dlouhodobý stres – totiž nic dobrého. Krátké připomenutí: Stres může způsobit mimo jiné kardiovaskulární onemocnění, cukrovku, gastrointestinální infekce, syndrom vyhoření a deprese. Jaké jsou ale první známky toho, že váš pracovní a soukromý život není v pořádku? Například neklid. Nebo nervozita, poruchy spánku, časté infekce, netrpělivost či podrážděnost.

Víkendy jsou nezbytné

Během náročných fází v práci naše tělo uvolňuje stresový hormon kortizol, který nás činí dočasně produktivními. Vysoké hladiny kortizolu však nejsou z dlouhodobého hlediska zdravé. Proto potřebujeme doby odpočinku, abychom snížili kortizol. Pokud však máme o víkendu neustálý stres, nestane se to.

Proč špatně využíváme víkend

Ale proč je pro nás tak těžké o víkendu nedělat nic a dopřát svému tělu odpočinek? Za tímto chováním stojí dva strachy. Za prvé, strach z nedostatku času. Víkend je krátký, takže v těchto dvou dnech se musí stihnout a zvládnout všechno možné: schůzky, sport, setkání s přáteli. Ale to samozřejmě nemá s relaxací mnoho společného. Za druhé, strach z promeškání, tedy když všichni ostatní zažívají skvělé věci, nechceme být stranou.

Chtěli byste inspiraci pro více relaxace ve dnech volna? Tady přichází.

Nenoste si práci domů

Je to vlastně jasné, ale někdy se přistihneme, že chceme v sobotu rychle udělat to či ono. Nebo si myslíme, že se musíme připravit v neděli, aby další týden nezačal tak stresově. Takové chování pro nás není dobré. Vypněte svůj pracovní mobil a notebook a znovu je zapněte až v pondělí ráno!

Pokud je to možné, zažijte o víkendu opak

O víkendech můžeme lépe relaxovat, pokud děláme činnosti, které co nejvíce kontrastují s naší každodenní pracovní rutinou. To znamená, že pokud v práci hodně sedíme – což je asi případ většiny z nás – pak je pro nás dobré se o víkendu co nejvíce hýbat. Pro lidi s méně kreativním zaměstnáním mohou být umělecké koníčky skvělou rovnováhou. Ale samozřejmě platí: méně je více. Na nicnedělání by mělo být ještě dost času.

Setkávejte se s přáteli – ale ne příliš

Udělat si čas na blízké je pro většinu z nás součástí dokonalého víkendu. To je správné, protože sociální kontakty jsou pro nás dobré. Ale pokud nebudeme spěchat z jedné schůzky na druhou. Jedna schůzka denně stačí k ponechání prostoru pro relaxaci.

Udržujte věci během týdne pravidelně uklizené

Velký víkendový úklid: Kdo to zná a nenávidí? Nemusí to tak nutně být. Pokud si během týdne každý večer uděláte 20 minut na úklid, pravděpodobně se těmto nemilovaným činnostem ve dvou dnech volna vyhnete a budete mít více času na věci, které vám opravdu dělají radost.

Naplánujte si pevné relaxační časy

Často se tak soustředíme na prožívání vzrušujících věcí, že zapomínáme věnovat čas odpočinku a relaxaci. Číst dobrou knihu, jít na procházku, dopřát si masáž nebo jen tak ležet a dýchat: tyto věci jsou tak důležité, že bychom si na ně měli při plánování víkendu vyhradit pevné časy v kalendáři. Zvlášť, když máme děti a klidné chvíle jsou opravdovým luxusem.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat