Sklo není tak udržitelné, jak si příznivci třídění myslí

Sklo jako zelený recyklační vyslanec, král udržitelnosti a eko mírotvůrce? Ne tak rychle. S množstvím energie potřebné pro jeho výrobu a recyklaci je na tom hůře než kritizovaný plast.

Ze všech stran se ozývá, že cesta k udržitelné budoucnosti vede přes třídění odpadu. Nelze popřít, že jeho hromady dávno překročily únosnou hranici, kvůli čemuž se horší životní prostředí a tenčí přírodní zdroje. Podle údajů (1) z Evropské komise své odpadky aktivně třídí přibližně 70 procent obyvatel starého kontinentu, což je pro redukci skládek, úsporu energií i recyklaci nadějná zpráva. 

Ať to cinká!

Mezi neoblíbenější materiály, které s radostí nosíme do barevně označených kontejnerů, bezpochyby patří sklo. Obaly z něj tvořené jsou ceněné pro svůj estetický vzhled i šetrnost k životnímu prostředí, zvláště ve srovnání s plastovými variantami. Právě proto považujeme sklo za jednu z nejlepších i nejudržitelnějších možností, protože je 100procentně recyklovatelné a může být bez ztráty kvality používáno zas a znova, klidně i stokrát nebo tisíckrát. Není to učiněný dar a hotový zázrak? Prý ne. S jeho eko zeleností to tak žhavé není.

Srovnání, které budí vášně i rozruch

Naznačuje to nedává studie (2) amerických vědců z Massachusettské univerzity v Amherstu, kterou zveřejnil magazín Sustainability. Experti jejím prostřednictvím porovnávali obalové materiály ze skla, kartonu, hliníku a plastu s cílem upozornit na to, že i když sklo může být neomezeně použitelné, jeho celková udržitelnost je relativní. „Navzdory tomu, že si ho většina lidí idealizuje jako nejudržitelnější produkt, jiné obaly si v tomto směru vedou mnohem lépe, pokud se zohlední jejich celý životní cyklus,“ vysvětluje hlavní autorka studie, kterou je jihoafricko-americká akademička Nomzamo Dlamini (3). „Je šokující, že navzdory všeobecnému přesvědčení vyžaduje výroba a recyklace skla mnohem více energie než výroba a recyklace plastů,“ překvapuje tato dáma.

Zdroje: (1) www.food.ec.europa.eu/safety/food-waste_en, (2) www.mdpi.com/2071-1050/16/14/6202, (2)www.mdpi.com/2071-1050/16/14/6202,(3) www.sciencedaily.com/releases/2024/07/240730133953.htm                                                                                            






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat