Vaše fotografie ze střední školy může být ukazatelem délky života

Středoškolská fotka není jen hezkou vzpomínkou. Nový výzkum naznačuje, že váš tehdejší vzhled může být klíčem k pochopení toho, jak dlouho budete žít.

Pohled na starou fotografii ze střední školy může vyvolat nostalgii, lehké rozpaky i veselé vzpomínky na bezstarostné dávno zapomenuté časy. Omrkněte tu svoji, je možné z ní vyčíst i hodně podstatné informace.

Návrat k minulosti jako náhled do budoucnosti

Podle nové zajímavé studie (1) publikované v časopise Social Science & Medicine jsou středoškolské snímky spolehlivým ukazatelem dlouhověkosti. Výzkumný tým vedený docentem Connorem M. Sheehanem z Arizonské státní univerzity se zaměřil na zkoumání vlivu fyzické atraktivity na délku života, proto oslovil více než osm tisíc absolventů středních škol z amerického Wisconsinu, jejichž školní portréty byly hodnoceny šesti nezávislými porotci na 11bodové škále přitažlivosti. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda vzhled v mládí může sloužit k určení délky života. A prý může.

Vizáž jako důležitý faktor?

„Vždy jsem věřil, že přitažlivost je nedostatečně prozkoumaný aspekt sociální nerovnosti,“ uvádí Connor Sheehan v prohlášení (2). „I když nemusí být tak zřetelná jako jiné formy nerovnosti, je jasné, že hraje významnou roli v mnoha oblastech naší existence,“ pokračuje odborník. Teď ale k závěrům, které jsou přinejmenším zarážející. Vyplynulo z nich, že ti, kteří byli na svých středoškolských fotografiích označeni jako nejméně atraktivní, čelili ve srovnání se svými hezčími spolužáky až o 17 procent vyššímu riziku předčasného úmrtí.

Krása šťastný důchod nezaručí

„Lidé s nejnižším hodnocením atraktivity mají tendenci žít kratší život než ostatní. Je zajímavé, že jsme nenalezli žádnou výraznou výhodu u těch absolutně nejatraktivnějších, což nás velmi překvapilo. Chápeme tedy, že nižší atraktivita může být nevýhodou, zatímco extrémně vysoká přitažlivost vlastně žádné zásadní benefity pro dlouhověkost nepřináší,“ shrnuje získané poznatky Connor Sheehan.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S027795362400529X, (2) www.psypost.org/can-your-high-school-yearbook-photo-predict-your-longevity-new-research-has-surprising-answer/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:23
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:28
94 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:21
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat