Porozumějte svým pocitům

Když rozumíme svým pocitům, jsme vyrovnanější a lépe procházíme životem. Proč tomu tak je a jak na to?

I když se to někdy nezdá, každý má pocity.  A to nejen občas, ale neustále. Emoce jsou něco jako náš přirozený, velmi osobní navigační systém.  Ukazují nám, co je pro nás důležité, co potřebujeme a chceme, co nás bolí, čeho bychom se měli vyvarovat, kde leží naše hranice… To znamená: čím lépe rozumíme svým pocitům, tím snáze se orientujeme. 

Jak funguje náš emoční systém

Většina toho, co vědomě prožíváme, v nás spouští emoce nebo je alespoň ovlivňuje. Pocity jsou v podstatě psychosomatické reakce na naše vnímání. Dávají o sobě vědět jak fyzicky, tak v naší náladě a přitahují naši pozornost k věcem, které jsou pro nás důležité. Pomáhají nám učit se a rozvíjet, protože si získané emocionální zážitky pamatujeme lépe než ostatní. 

Své pocity můžeme ovlivnit sami – a to v nezanedbatelné míře. Naše klasifikace zážitků vždy silně závisí na našich znalostech a bohatých zkušenostech, ale pokud se chceme vypořádat se svými emocemi chytře a porozumět jim, nesmíme se jen snažit změnit své chování.

Pochopit je není snadné

V ideálním případě se naučíme sami, jak rozumět svým pocitům a následovat svou individuální psychonavigaci. Ale jak všichni víme, ideální případ neexistuje. Ve skutečnosti nás naše pocity mohou dráždit a stát nás hodně duševní energie. Mohou se dostat do konfliktu s našimi životními plány a stát se zvláště silnými v nepříznivých chvílích. A proto někdy své pocity potlačujeme, nebo se o to alespoň snažíme.

Navíc po zážitcích, které spouštějí obzvláště intenzivní pocity, si jen zřídka dokážeme udělat čas na jejich adekvátní zpracování.

Tyto a další důvody znamenají, že se někdy propadáme do emočního chaosu, jsme emočně zahlceni a nejraději bychom necítili vůbec nic. Nebo že se u nás objevují problémy, jako je vztahová úzkost a patologická žárlivost.

Pochopte své pocity díky dvěma otázkám

Pokud se ocitneme v situaci, kdy jsme emocionálně ohromeni, možná bychom si mohli položit dvě otázky:

Co cítím? Pojmenujte a popište emoce co nejkonkrétněji a nejpodrobněji – pomáhá jejich zapisování.

Co vyvolalo mé pocity? Identifikujte zážitek, který pocity spustil, a prozkoumejte a zpochybňujte své vlastní subjektivní hodnocení.

Může pomoci dodatečně hledat odstup od situace, která nás uvrhla do emocionálního chaosu. Protože z dálky nebo z jiné perspektivy vidíme věci vždy trochu jinak, což následně ovlivňuje naše hodnocení a tím i naše pocity. V opačném případě, pokud jste emocionálně zahlceni, má smysl o tom mluvit s ostatními – ať už s přáteli, rodinou nebo odborníky – protože to nám také poskytne jiný pohled na naši situaci.

Bez ohledu na to, zda je nenávidíme nebo milujeme a jak se s nimi podrobně vypořádáme: ignorovat pocity nebo proti nim bojovat obvykle není z dlouhodobého hlediska příliš zdravá strategie. Jsou součástí našich životů a naší osobnosti. Přistupovat ke svým emocím se zvědavostí a zájmem nám může pomoci posunout se vpřed a odhalit o sobě hodně. Na druhou stranu, dívat se na ně jako na rušivý faktor a bojovat s nimi vyžaduje zbytečnou energii.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat