Odmítání může výrazně zlepšit váš život

Pro většinu lidí je neuvěřitelně těžké říct ne. Není nic dobrého říkat neustále ano – ani pro nás, ani pro druhé. Těchto šest věcí je lepší odmítat.

Bez ohledu na to, jak často si říkáme, že se nemusíme zavděčit všem, že se chceme primárně líbit sami sobě a nestaráme se, co si o nás myslí ostatní, v hloubi duše má téměř každý z nás tendenci říkat ano.

Jasnější hranice a trochu více odvahy říkat ne by většině z nás prospělo, protože jedině tak se můžeme chránit a zůstat věrni svým cílům – a těžíme z toho nejen my, ale i ostatní. Koneckonců, komu prospívá se vším souhlasit, cítit se zahlcený a nebýt schopen vnášet empatii, nápady nebo úspěchy? Abychom se tomu vyhnuli, měli bychom se včas naučit říkat ne ve správných případech – například v těchto šesti.

Soutěžení

Ať už na sociálních sítích, v práci nebo ve vedlejším bytě – všude kolem sebe vidíme lidi, kteří jsou jiní než my. Různé síly, různé tvary těla, různé příjmové skupiny. Mnozí mají tendenci se s nimi srovnávat, možná i závidět a snažit se je překonat, také proto, že náš sociální systém je do jisté míry založen na konkurenci.

Ale jiný neznamená vždy lepší! Místo soutěžení s ostatními bychom se měli zamyslet nad sebou samými a svými přednostmi, protože jedině tak můžeme růst, být autentičtí a jít svou vlastní cestou. Kromě toho by lidé mohli dosáhnout mnohem více, kdyby se každý věnoval své individualitě!

Nesmyslné úkoly

I když nám práce zajišťuje obživu, měli bychom za sebou nechat to, co nás nenaplňuje a v čem nevidíme smysl. Jinak se jednoho dne ohlédneme a s hrůzou si uvědomíme, že jsme svůj čas a energii investovali do něčeho, z čeho jsme získali především jedno: frustraci! 

Problémy jiných

Jako empatičtí lidé jsme tu samozřejmě pro přátele a příbuzné, když nás potřebují. Měli bychom si ale dávat pozor, abychom se nestali soumarským koněm, na kterého ostatní lidé hází své problémy. Jinak se jednoho dne pod tíhou zhroutíme – a pak už nebudeme moci nikomu pomoci, ani sami sobě.

Bitvy, které nemůžeme vyhrát

V životě není důležité vždy projevovat plné nasazení. Důležitější je rozumně využívat vlastní zdroje. Například pokud vám skončí pracovní smlouva kvůli poklesu tržeb ve firmě, dejte výpověď čistě a svědomitě a raději investujte energii a vášeň do hledání nového.

Nezdravé vztahy

Vztahy by nás měly posilovat, pomáhat nám učit a rozvíjet se a vyzývat nás k růstu a sebevědomí. Pokud nás naopak jen stresují, zneklidňují, způsobují nám bolest a snižují nás, můžeme udělat jediné: otevřít se lidem, se kterými se cítíme lépe.

Návyky, které pro nás nejsou dobré

Návyky a rituály uvolňují kapacitu. Některé ale také stojí energii a činí nás nesvobodnými – a měli bychom se z nich vymanit. Nejlepší je položit si otázku, které návyky vás v poslední době stály energii nebo vám bránily dělat věci, které byste rádi dělali – a pak vymyslet atraktivní, krásné alternativy, které vám mohou pomoci se jich zbavit.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat