Strach ze tmy má evoluční důvod

Bojíte se tmy, což vám samotným přijde dětinské? „Poděkovat“ za to můžete dávným předkům, kteří v noci zažívali hodně krušné chvíle. V průběhu let se tento noční strach stal instinktivním a přeměnil se do formy nepříjemné úzkosti.

Že strach ze tmy, kterému se odborně říká nyktofobie, mají jenom malé děti? Ale kdeže. I dospělí bývají z temnoty nesví, což jim ztěžuje usínání. Proč se v momentech, kdy není vidět na krok, objevují úzkostné pocity, které může doprovázet podivné bušení srdce, nadměrné pocení a třes celého těla? Přisuzujete to třeba sledovaní strašidelných filmů, které mnohdy otřesou i silnou povahou? Samá voda. Noční neklidná nervozita má svůj kořen v evoluci. Televize za to zase tolik nemůže!

Když se minulost prolíná s přítomností

Ne, mít strach ze tmy, to vážně není dětinské, ale v podstatě přirozené. Vědci předpokládají, že si ho v sobě neseme již od dob našich předků (1). Ti sice nemuseli platit složenky ani chodit do práce, netížila je cena energií a měli naprostou svobodu, přesto jejich život nebyl ani trochu lehký. Ke své obživě totiž museli lovit, a co hůř – byli také sami loveni. Docházelo k tomu právě v noci, protože zvířecí predátoři využívali špatného nočního vidění a lidské potřeby odpočinku. To znamená, že pro naše předky bylo velmi důležité zůstat po setmění v bezpečí. Kdyby to neudělali, s největší pravděpodobností by zemřeli. V průběhu let se tento noční strach stal instinktivním a dodnes ho dle názoru odborníků zažíváme jako formu mírné úzkosti. Žádnou extra službu nám neprokazuje ani přirozená představivost a tendence k vytváření katastrofických scénářů.

Pomoc, tady vážně straší!

Experti se totiž přiklánění k tomu, že strach ze tmy je v podstatě strachem z neznáma (2). Nevidíme, co je tam venku ani v temném zákoutí, ale naše bujná fantazie si mnohdy představí to nejhorší, co může. A to na klidu samozřejmě nepřidá. Ve velké míře si tedy noční úzkosti sami zhoršujeme.

Zdroje: (1) www.gizmodo.com/why-were-afraid-of-the-dark-and-why-its-good-that-we-a-1448915260, (2) www.journalsleep.org/Resources/Documents/2012abstractsupplement.pdf






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat